3D print giver kørestolsbrugere styringen

Hos Aabentoft i Hornslet er man vant til at lave specialdesignede og kundetilpassede produkter. Og nu har de fået et nyt værktøj til netop det.

I starten af 2020 lander en ny maskine hos Aabentoft. Den er kun til låns, men det skal vise sig, at den hurtigt erstattes af en egen indkøbt en af slagsen. Aabentoft har deltaget i Dansk AM Hub og Center for Industris 3DP Try Out. Her låner virksomheder en 3D printer i en måned af gangen, og så er det ellers bare at komme i gang.

Hos Aabentoft laver de salg, service og totalløsninger indenfor REHAB-branchen og MEDICO-branchen. Totalløsninger til styring af joystickstyrede el-kørestole, samt al form for service og reparation af el-kørestole og andre former for handicaphjælpemidler, er én af virksomhedens forcer. Alle kørestolsbrugere er unikke, hvilket kræver, at stolen ligeledes er unik.

Der hvor 3D print giver rigtig god mening for Aabentoft er ved de mange specialproducerede hjælpemidler, de laver til fx kørestolsbrugere. Det kan være mennesker, der har nedsat muskelstyrke, som ikke kan betjene panelet eller joystikket på det standard-producerede kontrolpanel på kørestolen. Her kan man hurtigt designe en enhed, knap, nyt joy-stick eller hvad den enkelte har behov for, for at kunne betjene en kørestol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Normalt ville man skulle producere mange af en enhed, af fx printholdere, stik adaptere og lign, men med 3D print kan man skræddersy et produkt og lave en enkelt enhed tilpasset den enkelte bruger”, fortæller Rasmus Koch, Teknikker i Aabentoft.

Samtidig tager det ofte lang tid at få fremstillet de tilpassede produkter, og her ser virksomheden også store muligheder i at kunne nedbringe udviklings- og produktionstid for disse emner ved at lave dem med 3D print.

”Vi laver ofte specialproducerede emner, så til det vi laver, der er 3D print et rigtig godt medie, og noget vi glæder os til at dykke mere ned i”, siger Per Aabentoft, direktør i Aabentoft.

Per Aabentoft er ikke sikker på, at der vil være en økonomisk gevinst lige nu og her ved 3D print, men han er ret sikker på, at de kan lave et bedre produkt ved at kunne producere de tilpassede holdere og andet, der kan gøre en verden til forskel for fx en kørestolsbruger, der ikke selv ville kunne betjene et kontrolpanel på kørestolen uden en specialtilpasset enhed, der fx gør, at man kan dreje på knapper med håndfladen i stedet for fingrene eller lign.

Hos Aabentoft har de selv investeret i en 3D printer efter at have været med i 3DP Try Out og har store forventninger til hvad man kan på sigt med 3D print.

”jeg ser et stort potentiale i nicheproduktionen, at vi kan lave små enheder, som er 100% specialiserede til den enkelte bruger”, slutter Rasmus Koch.

Om Aabentoft

A/S Aabentoft yder salg, service og totalløsninger indenfor REHAB-branchen og MEDICO-branchen, på landsdækkende plan.

Hovedsædet er beliggende i det nordlige Århus, og de har en underafdeling på Sjælland. Virksomheden startede med én mand, i 1985, og er nu vokset til at beskæftige p.t. 22 medarbejdere.

Læs mere om Aabentoft