Med 3D print er der medvind på materialespild og klimaaftryk
KK Wind Solutions fik under et 3D print-designoptimeringsforløb mulighed for at optimere en af deres kobber-komponenter – og resultatet gav medvind med både forøgelse af komponentens funktioner samt en reduktion af materialeforbruget.
Som navnet antyder, beskæftiger KK Wind Solutions sig til dagligt med vindmølleindustrien, hvor man tilbyder automatiseringsløsninger til moderne vindmøller samt systemløsninger inden for grønne energikilder. Forud for deltagelsen i 3D print-designforløbet Design for Additive Manufacturing (DfAM) havde KK Wind Solutions sat sig ved tegnebrættet for at udvikle nye komponenter med mindre materialespild. Derfor var timingen for DfAM oplagt, og KK Wind Solutions sagde uden tøven ja til at deltage i forløbet.
”Målet med optimeringen var både at bruge mindre materiale samt opnå en bedre køling – altså simpelthen at udnytte materialet bedre. Hvis man skulle i gang med at fræse eller dreje komponenten, ville man skulle starte med en stor klump kobber, som skulle fræses til, og der ville opstå et stort spild. Så ved at anvende 3D print i forløbet har vi fået mulighed for at reducere spildet, og det har været meget fordelagtig”, lyder det fra Poul Seerup Thing, Lead Engineer hos KK Wind Solutions.



Originale emner i kobber
Part 1
- Materiale og teknologi: Aluminium printet med Laser Powder Bed Fusion
- Vægtreduktion: 96 %
- Forøgelse af overfladen: 129 %
Part 2
- Materiale og teknologi: Aluminium printet med Laser Powder Bed Fusion
- Vægtreduktion: 91 %
- Forøgelse af overfladen: 162 %
Målet har været at reducere materialespild
Komponenten, der skulle optimeres med metal 3D print, var en såkaldt kobber-busbar. Den kan bl.a. sidde i en vindmølles konverter, der konverterer vindenergi til strøm, og samtidig kan den f.eks. erstatte en kobberskinne eller en ledning.
”Vi havde været i gang med at designe nogle emner i kobber, hvilket passede godt med, at vi i forløbet kunne få printet emnerne en-til-en med virkeligheden, da vi førhen har printet prototyper med vores plastfilament-printer”, siger Jørgen Dahl Vestergaard, Director Specialist hos KK Wind Solutions:
”Så vi stod i en situation, hvor vi skulle finde ud af, om vi skulle printe emnerne i kobber eller aluminium, hvilket spillede ret godt sammen med, at vi fik muligheden for at koble os op på DfAM-forløbet”.
Fik mulighed for at gøre komponenten mere attraktiv
KK Wind Solutions fremhæver også, hvordan det positive resultat omkring reducering af materialespild kan have en positiv betydning for klimaaftrykket i udarbejdelsen af komponenten:
”Kobber er et dyrt materiale, som skal graves op af jorden. Så i stedet for at sætte et stort klimaaftryk ved at bruge kobber, kunne vi undersøge et andet materiale og anden produktionsmetode. Derved kunne vi gøre komponenten mere attraktiv både kostmæssigt og anvendelsesmæssigt samt koble flere funktioner sammen. Det er noget af det, vi har fokuseret på undervejs, og der må man sige, at 3D print hurtigt bliver mere interessant end andre produktionsmetoder”, siger Jørgen Dahl Vestergaard.
I stedet for kobber, som ellers har en god varmeledningsevne, blev busbaren 3D printet i aluminium, som er billigere. Men ved at designe den med gitterstrukturer, som øger overfladearealet, forventes aluminiumsudgaven at have en ledningsevne på niveau med kobber på grund af en forbedret afkøling.
”Det er en ny måde at tænke design på”
Selvom KK Wind Solutions allerede havde givet sig i kast med 3D print i plastik, var der store opdagelser og ny viden at finde ved at prøve metal 3D printere til print af busbaren.
”Man kan tale for designfriheden ved 3D print og det, at man kan lave nogle geometrier, som ikke kan produceres på anden vis. Det giver faktisk et helt andet løsningsrum, og hvis man samler flere forskellige funktioner i det samme emne, kan man integrere på uendeligt mange måder, samtidig med at man for eksempel også har en god serviceadgang og køling. Det er en ny måde at tænke design på”, lyder det fra Jørgen Dahl Vestergaard.
DfAM-forløbet har givet et større netværk og konkrete designforslag
Ved spørgsmålet om hvilken gevinst der har været ved at deltage i DfAM-forløbet, fremhæver Jørgen Dahl Vestergaard og Poul Seerup Thing, hvordan forløbet både har givet et større netværk og kendskab til markedet inden for 3D print.
”Derudover har vi fået et helt konkret designforslag til et helt konkret emne, som vi får testet og vurderet i forhold til et klassisk design. Kommer det til at gå godt, kan vi kvalificere vores tanker og ideer i forhold til materialebesparelser og lave en komponent med flere funktioner”, fortæller Jørgen Dahl Vestergaard.
Ydermere påpeger Poul Seerup Thing, hvordan alle virksomheder kan få gavn af det tværfaglige samarbejde i DfAM-forløbet:
”Det kan være en øjenåbner for alle mulige virksomheder, uagtet hvilket niveau man befinder sig på. Så selvom man ikke har noget kendskab til 3D print, så giver det bare nogle nye muligheder at se, hvad f.eks. de nye plastik 3D printere også kan, hvilket jeg bestemt synes er værd at tage med”.

Kort om DfAM-forløbet
I løbet af 2022 har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, PLM Group, Hexagon og Wikifactory haft 15 danske SMV’er gennem et nyt innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det teknologiske og forretningsmæssige potentiale inden for 3D print. Forløbet kaldes Design for Additive Manufacturing (eller DfAM) og fokuserer på at udbrede 3D print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien gennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, hvilket muliggør, at disse f.eks. kan fremstilles med større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet samt on-demand.
Læs mere om forløbet her.
Har du spørgsmål eller interesse i at deltage i DfAM-forløbet?
Kontakt Dansk AM Hub på info@am-hub.dk
Related Posts
20/03/2023
Prototal Damvig cases: højere kvalitet, funktionalitet og reduceret time to market
Prototal Damvig har på det seneste…
17/03/2023
3DCP Group genopbygger ukrainsk børnehave med 3D print
I april tager 3DCP Group - en gruppe…
18/10/2022
BEWI reducerer værktøjets vægt markant og opnår større fleksibilitet
I forløbet Design for Additive…
18/10/2022
3D print gav Newtecs kamerakomponent mere styrke og mindre vægt
Newtec laver optiske sorteringsmaskiner…
18/10/2022
3D print-designforløb optimerer arbejdshandsker til superstyrke
Gennem DfAM-forløbet halverede…
18/10/2022
Serman & Tipsmark optimerer nøgle til hydraulikudstyr: Sparer tid, materiale og penge
Serman & Tipsmark arbejder bl.a.…
18/10/2022
Med 3D print spiller violinen bedre og mere bæredygtigt
Larsen Strings producerer strenge til…
18/10/2022
3D print-designforløb satte fart på udviklingshjulene hos CeramicSpeed
CeramicSpeed er specialister i lejer…
18/10/2022
Design med 3D print giver mere effektive vaskerobotter hos Washpower
Virksomheden Washpowers har udviklet en…
18/10/2022
3D printet design får drone til at flyve længere og løfte tungere
Den danske startup Airflight testede…
13/10/2022
3D printede designs giver god genlyd hos Scan-Speak
Virksomheden Scan-Speak fik under et 3D…
15/02/2022
Dansk iværksætter opfinder 3D-printet ”køkkenmaskine” til fremstilling af cannabisolie
Ingeniør og iværksætter Peter Selmer…
27/12/2021
SEJMA Industries bekæmper klimaproblemer med 3D teknologi
SEJMA Industries har i 3DP Try Out…
20/12/2021
3D print løfter produktion, sikkerhed og service for DANILIFT
DANILIFT har deltaget i Dansk AM Hubs…
18/12/2021
Dansk teknologi skaber cirkulær produktion af indlægssåler
Create It REAL har udviklet teknologien…
15/12/2021
Fra uger til timer: 3D print optimerer SIK Tekniks produktudvikling
SIK Teknik har stort fokus på…
08/12/2021
ChromaViso sparer lysår på fremstilling af prototyper
I 3DP Try-Out forløbet lånte ChromaViso…
08/09/2021
Maskiningeniør og jazzmusiker udvikler 3D-printet elektrisk violin
Mød Laurent Bernadac - maskiningeniør…
18/03/2021
Med disruptiv teknologi forbedrer EYE-GO øjenpatienters vilkår
Ved at kombinere AM og sprøjtestøbning…
18/03/2021
Carmo A/S kombinerer AM og sprøjtestøbning og finder frem til en game changer
Kombinationen af AM og sprøjtestøbning…
30/04/2020
3D print sikrer hurtig produktion af værnemidler under corona-krisen
Hos AddiFab i Jyllinge fandt man, under…
02/03/2020
Med 3D print får vi langt mindre spild i designprocessen
Hos møbelvirksomheden NORR11 er det…
02/03/2020
Danitech: Langt om længe er vi nået til et stadie, hvor det giver mening at 3D printe i metal
For sønderjyske Danitech, der er…