Forventningens glæde hang i luften, da otte førende danske producenter – små som store – i slutningen af august mødtes for at teste Dansk AM Hubs nye, banebrydende CO2e-beregner på produkter fremstillet med Additive Manufacturing (AM) / industriel 3D print.

”Vi kan se, at der er masser af uudnyttet potentiale i Additive Manufacturing,” sagde Frank Rosengreen Lorenzen, administrerende direktør i Dansk AM Hub, da han med solstrålehistorien om Pinarellos 3D-printede supercykel, der gav Italien flere medaljer ved det netop overståede OL, og var medvirkende til, at timerekorden i 2022 blev knust, åbnede det uformelle møde.

Dansk AM Hub er udviklet og initieret af Industriens Fond. Målet er klart: Dansk AM Hub skal ruste de danske produktionsvirksomheder, så Danmarks produktionssektor bliver førende i brugen af additiv fremstilling (AM). Ikke mindst, når det handler om bæredygtig produktion.

Frank Rosengreen Lorenzen var klar:

”AM kan være mere omkostningseffektivt, skabe konkurrencefordele og samtidigt være mere bæredygtigt end de traditionelle metoder. Ved at bruge beregneren kan vi finde netop de steder, processer og viden, som vores virksomheder skal være verdensmestre i”

Hjælp til bundlinjen og den grønne samvittighed

Bæredygtig produktion handler i høj grad om at kunne beregne, hvor meget CO2 en produktion udleder, og ikke mindst hvorfra i produktionen udledningen stammer, så det kan ændres før der produceres.

Dansk AM Hub har er derfor i gang med at udvikle en banebrydende og intuitiv CO2e-beregner, der – når det handler om bæredygtighed – kan hjælpe virksomheder med at beslutte, om de skal 3D-printe deres produkter eller fortsætte som hidtil. Beregningen kan udføres, før produktionen starter, og resultaterne dækker hele produktets livscyklus.

Derfor kan beregneren hjælpe virksomheden på både bundlinjen og den grønne samvittighed.

”I dag spiller et produkts CO2-aftryk en meget stor rolle, når kunder og slutbrugere beslutter, om de skal investere i eller købe produktet. Derfor har virksomhederne – og i sidste ende også brugerne – brug for indsigt i CO2-udledninger,” sagde Jan-Markus Rödger, Management Consultant samt Partner ved Energy & Climate i Implement, der har hjulpet Dansk AM Hub med at udvikle beregneren.

Han præsenterede baggrunden for beregneren, og vigtigheden af at have en beregner, der giver et retvisende billede af emissionerne.

Uvurderlige erfaringer

Her overtog Amalie Kaysen, Head of Product and Portfolio ved Dansk AM Hub, scenen med en gennemgang af CO2e-beregneren, hvorefter deltagerne kastede sig ud i dagens hovedret: test af CO2e-beregneren.

Efter en times tid med klaprende tastaturtaster og sagte mumlen vendte deltagerne tilbage med uvurderlig feedback: Allerede nu er Dansk AM Hubs CO2e-beregner bedre end de fleste på markedet med potentialet til at blive markedsførende.

CO2e-beregneren er endnu ikke på markedet, men blot tilgængelig for Dansk AM Hubs medlemsvirksomheder. Hvis du og din virksomhed er interesseret i at teste Dansk AM Hubs CO2e-beregner, kan I række ud til Amalie Kaysen på aka@am-hub.dk.

Læs mere om CO2e-beregneren her.