Forskning om AM i Byggeindustrien
Danish AM Hub har gennemført en analyse af byggeindustriens største udfordringer og identificeret centrale fokusområder baseret på reduktion af emissioner, affald og ressourceforbrug, integration af bæredygtige materialer samt systemets fleksibilitetsniveau.
Den omfattende analyse fremhæver to primære områder, hvor Additive Manufacturing kan have en betydelig indvirkning på byggeindustrien: Bæredygtighed og Fleksibilitet. Ved at adressere disse områder har AM potentiale til at tilpasse byggepraksis til globale klimamål, samtidig med at det muliggør innovative og adaptive designs.
Tova, 3D-Printet jordarkitektur, IAAC, Billede: Gregori Civera”

Forskellen mellem ‘høj-emission’ og ‘lav-emission’ materialer relaterer sig til typen af materialer, der anvendes. Høj-emission materialer er typisk konventionelle inden for byggeindustrien, såsom beton eller stål. Derimod omfatter lav-emission materialer biogene, genanvendte eller cirkulære materialer, der kan reducere miljøpåvirkningen.
Case-studier af AM-anvendelser er blevet udvalgt for at afspejle en bred vifte af materialer og designmetoder. De er kategoriseret efter en ramme baseret på materialeemissioner og designtilpasningsevne.
I denne sammenhæng refererer ‘lav fleksibilitet’ til anvendelser på bygningsniveau, hvor den AM-printede struktur er fast og ikke kan ændres, når den først er færdig. Disse tilfælde fokuserer typisk på storskala byggeri og demonstrerer, hvordan AM kan forbedre bæredygtigheden i langtidsholdbare strukturer.
Derimod relaterer ‘høj fleksibilitet’ sig til projekter på komponentniveau, hvor AM bruges til at skabe modulære elementer, der kan samles, skilles ad eller tilpasses gennem bygningens levetid.

Konklusioner
Som første skridt vil Danish AM Hub arbejde sammen med branchekonsulenter om at:
Identificere det nuværende landskab af producenter af bio-baserede materialer i Danmark.
Undersøge muligheden for at integrere AM i deres produktion.
Efter denne fase vil der blive udviklet en trin-for-trin køreplan for at:
Identificere muligheder for at skalere produktionsmodeller på en omkostningseffektiv måde.
Identificere en eller flere relevante anvendelsestilfælde, der demonstrerer potentialet for AM i bio-baseret produktion.
Skabe et netværk af AM- og bio-baserede materialeeksperter til at støtte overgangen.
Give anbefalinger til integration af AM i deres produktionssystemer.
Tiffany-facade, MVRDV, Aectual, BUROMILAN, Billede: MVRDV
Danish AM Hub har til formål at støtte danske producenter i brugen af AM til bio-baserede materialer, hvis produktion i øjeblikket er begrænset af skalerbarhed og økonomiske udfordringer. Ved at anvende AM kunne de potentielt forbedre produktfunktionalitet og skalerbarhed samt skabe økonomiske synergier gennem netværk og samarbejde med det danske AM-økosystem.
I AM MSHRM, Billede: Bjarke Ingels Group (BIG)
Født ud af et ønske om at innovere byggeindustrien udforsker samarbejdet en ny metode til anvendelse af additiv fremstilling – en metode, der optimerer printtid og materialeforbrug gennem et kompositbaseret systemdesign. Resultatet er et demonterbart, flytbart og let samlende system bestående af 3D-printede rammekomponenter i genanvendt plast fyldt med mycelium.
Mere info her:
Projektlancering på UIA: https://www.youtube.com/watch?v=qF7KcF2vruQ
Projektoversigt: https://www.youtube.com/watch?v=pMrDlXQTl8c
https://www.youtube.com/watch?v=khqjR9j2XYo.
I AM MSHRM
“I AM MSHRM” er resultatet af et treårigt forsknings- og udviklingssamarbejde mellem Danish AM Hub og BIG – Bjarke Ingels Group med det formål at finde nye måder at reducere plads- og materialespild gennem anvendelse af additiv fremstilling.
I AM MSHRM på AM Summit 2024