Gennem de seneste år har Signify (tidligere Philips Lighting) sørget for at lyse op flere steder i København – bl.a. i Københavns Kommune – med deres 3D-printede armaturer. 3D-masseproduktionen giver både mulighed for skræddersyede produktioner i stor stil samt en mere bæredygtig produktion.

 

Tusindvis af lamper lyser hver dag op i København kommunes bygninger. Og lyset sidder fast i 3D-printede armaturer fra hollandske Signify (tidligere kendt som Philips Lighting), som gennem de sidste fire år har leveret over 3.000 3D-printede armaturer til København Kommune. Alt som en del af et ønske om mere bæredygtige miljøer.

 

– Produktionen af traditionelt fremstillede armaturer tager både længere tid og er mere kompleks i stor skala. Med 3D-print teknologien har vi mindre spild, mindre materiale, vi kan producere by demand, og vi er tættere på kunderne i både design-fasen og produktionen, fordi vi let kan oprette storskala-produktion alle steder i verden, siger Business Manager Emma de Looff:

– Bæredygtighed er kernen af vores arbejde og forretning, og her er 3D-print teknologien en game changer for vores industri. Vi producerer kun det, som vi har behov for på en hurtig og effektiv måde.

 

I Københavns Kommune havde man et ønske om at opgradere til LED-lys i deres bygninger, og her opfyldte armaturerne dels et behov for at have runde/tilpassede armaturer i sortimentet, og dels passede det godt ind i kommunens ønske om at minimere affald og tænke i flere miljøvenlige løsninger, fordi produkterne giver mulighed for at genbruge det printede plastmateriale ved re-granulering efter endt levetid.

Derfor var det særligt interessant med Signify’s armaturer, hvis bæredygtige element især handler om materialet, nemlig filamentet polycarbonat, der er et stærkt materiale i høj kvalitet og 100% genanvendeligt. Ifølge Signify har en 3D-printet lampe i polycarbonat et 47% lavere CO2-aftryk end en traditionelt fremstillet lampe i metal. Derudover er der ingen lim og færre dele, og den lavere vægt sparer 35% CO2 i forbindelse med fragt.

 

– Lamperne er mere bæredygtige af tre årsager. For det første er materialet lettere, hvilket reducerer CO2-aftrykket på transport, og vi pulverlakerer ikke materialet. For det andet er designet med så få komponenter som muligt og uden lim, hvilket gør produkt, komponenter og materialer nemmere at genbruge, siger Emma de Looff fra hovedkontoret i Holland, som – ligesom på det nordiske hovedkvarter i Ørestaden – er udstyret med 3D-printede armaturer:

– Og for det tredje gør AM-teknologien det muligt let at etablere fabrikker lokalt og dermed komme tæt på vores kunder, hvilket reducerer mængden og længden af logistiske bevægelser i forsyningskæden.

 

Signify har en vision om at blive endnu stærkere på bæredygtighedsagendaen ved at udnytte materialets potentiale til at blive genanvendt. Indtil videre har Signify omdannet gamle CD’er til filament og lavet nye lamper af det materiale, og på sigt er planen, at produkterne kan tages retur, nedbrydes og genbruges til nye produkter.

Endda nye produkter, som du kan designe selv. Signify vil i fremtiden tilbyde forbrugerne at udnytte AM-teknologiens store designfordele ved at lade dem designe deres egen pendel eller bordlampe online med utallige muligheder for størrelse, farve, tekstur og mønster, hvorefter Signify 3D-printer den i genanvendelige materialer og leverer den til døren i løbet af få uger. De første lamper er produceret af 24 gamle CD’er, og alt undtagen E27-fatningen og lyskilden er 3D-printet.

 

– Men vi undersøger også potentialet i at lave lamper ud af gamle fiskenet, som hives op af vores have. Vi vil udfordre grænser, når de gælder design, og for os er genbrug af materialer blot én af måderne, hvor vi kan støtte en bæredygtig og mere cirkulær økonomi, siger Emma de Looff.

I 2022 forventer Signify at kunne levere 3D printede produkter direkte til de danske hjem.

 

 

Det siger Københavns Kommune:

Københavns Kommune køber bæredygtigt ind for at nedsætte lokal og global miljøpåvirkning. I bæredygtige indkøb er vi med til at sikre, at der bag hvert af vores indkøb ligger en overvejelse af, hvilket aftryk det sætter i verden, samt at de produkter og services, vi indkøber, er af højest mulig standard i forhold til klima og miljø.

Thomas Simone Maare, projektleder i Københavns Kommune

 

 

Om Signify:

  • I 2016 blev Signify et separat firma fra Royal Philips.
  • Signify er til stede i over 70 lande med 37.000 ansatte verden over.
  • I 2020 solgte Signify for 6,5 milliarder euro.
  • Storskala-produktionen af Signify’s 3D-printede armaturer sker pt fra fabrikker i USA, Indonesien, Indien, Ungarn og Belgien.
  • Signify blev CO2-neutral i 2020 og har ambitiøse mål for fremtiden.