Hvad er AM Generator?
AM Generator er et forløb lavet til virksomhedsledere i fremstillingsvirksomheder, der gerne vil arbejde med forretningsmuligheder inden for AM (additive manufacturing/3D-print) teknologi. Gennem forløbet får man adgang til inspiration, træning i specialudviklede værktøjer, sparring med AM-og innovationseksperter, så man ved forløbets afslutning står med nye forretningsmuligheder og -modeller.
Formål
Formålet med programmet er at klæde virksomhederne på til at udvikle konkrete forretningsmuligheder/-modeller baseret på AM-teknologi
Forløbet
Forløbet tager udgangspunkt i den enkelte virksomheds udfordringer, behov og muligheder
Program
Forløbet følger et program med 2 centrale workshops og et sparringsforløb. Programmet strækker sig over 2-3 måneder
Målgruppe
Målgruppen er fremstillingsvirksomheder i SMV-størrelsen, der har et umiddelbart kendskab til AM/3D print, men har behov for støtte til at komme i gang
AM GENERATOR – Hvad er der kommet ud af det?
Hvad siger deltagerne om forløbet?
Værktøjer
AM Generator værktøjerne er specialudviklet til at udvikle nye idéer med udgangspunkt i virksomhedernes behov, udfordringer og muligheder, med AM teknologi som ”løftestang”
Her kan du hente guiden Byg en AM-Forretningsmodel på 10 dage
AM-teknologiens løftestænger
AM-teknologien har potentiale til at løfte din forretning både på interne dimensioner og eksterne dimensioner. Brug disse løftestænger til at overveje – og blive enige om – hvilke nye forretningsmuligheder din virksomhed kan gribe med AM-teknologi.
Interne og eksterne mulighedsrum
Innovation og nye forretningsmuligheder skal tage udgangspunkt i virksomheden. Derfor hjælpe denne template med at kortægge behov, omgivelser, identitet, styrker og den strategi, som skal sætte rammen for nye forretningsmuligheder
Idétemplates
(Intern)
Ideer er dårlige, indtil det modsatte er bevist. Med idétemplates får du en systematik for at teste og eksperimentere med dine idéer. Endvidere får du en metode til, hvordan ideer beskrives simpelt og visuelt, så du let kan drøfte ideen med dine kollegaer.
Idétemplates (Ekstern)
Ideer er dårlige, indtil det modsatte er bevist. Med idétemplates får du en systematik for at teste og eksperimentere med dine idéer. Endvidere hvordan det sættes op simpelt og visuelt, så du let kan drøfte ideen med dine kollegaer.
AM-scanner
Hvor klar er din virksomhed til at gribe de nye muligheder AM giver? Anvend AM-scanneren og drøft fx i din ledelsesgruppe, hvilket niveau jeres virksomhed er ift. at nytte AM med jeres strategi, produkt, proces mv.
Cases
30 virksomheder deltog i AM Generatoren. De har hver især arbejdet på en ny forretningsmulighed/-model med deres virksomhedsbehov i fokus. Disse forretningsmodeller spænder vidt fra en forbedret produktionsproces pba. 3D-printede standseværktøjer, til nye 3D-printede produkter med sensorer integreret – der giver et hav af helt nye forretningsmuligheder. Vi har også set eksempler på, at virksomhederne har arbejdet med så nye forretningsmodeller, at de bliver eksekveret i et særskilt selskab. I projektperioden på 3 måneder har 13 af de 30 virksomheder fået omfattende sparring og rådgivning af AM Generatorens eksperter. 4 virksomheder har i projektperioden opnået ekstern finansiering til udviklingsprojekter, prototype mv. og de resterende 9 er stadig i gang med at udvikle deres forretningsmodel.
Her følger tre dybdegående eksempler på virksomheder, som har været med i AM Generatoren.
Plus Pack er en international og innovativ virksomhed med hovedkontor i Danmark og med produktion i såvel Danmark (Odense) som i Belgien (Genk). Plus Pack er en familieejet virksomhed med rødder tilbage til 1914, og virksomheden drives i dag af 4. generation i Haustrup-familien. Plus Pack er specialiseret i udvikling og produktion af emballage-løsninger til fødevareindustrien og er i dag en af Europas førende virksomheder indenfor fremstilling af aluminium- og plastemballage med salg til 47 forskellige lande. Plus Pack har 220 medarbejdere, virksomheden vækster og er midt i en spændende udvikling med udgangspunkt i løftet ”We make food stand out”.
Fra plastik til aluminiumsprototype
Plus Pack leverer emballageløsninger og anvender Design Thinking som metode, når de hjælper deres kunder med at designe og teste nye idéer. Udviklingen af prototyper er ofte et væsentligt element i denne proces, til at finde den rigtige løsning til kundens produkt eller produktion.
I dag kan prototyper af aluminiumsemballage kun produceres i plastik. Ved hjælp af AM-teknologi håber Plus Pack på, at kunne 3D-printe værktøjer til aluminiumsemballage, så de kan producere prototyper i aluminium. Derved optimere anvendelsesmulighederne for deres kunder, så de kan få den helt rigtige løsning til deres behov.
Anonym virksomhed
Fremstillingsvirksomhed med omkring 250 medarbejder.
Virksomheden har valgt at være anonym.
En produktionsproces med et hurtigt feedback-loop
Virksomheden har altid arbejdet proaktivt med nye teknologier, viden samt kundernes input og idéer. De så derfor også hurtigt en mulighed i AM-teknologien for at forbedre og fjerne risici i udviklingsprocessen og få kunden involveret endnu mere og endnu tidligere i udviklingsprocessen.
Ved hjælp af AM-teknologi vil virksomheden skabe en produktionsproces, der hurtigere kan generere feedback fra kunderne. Dette gøres ved at lave beta-produktlanceringer med AM-teknologi – der afprøves sammen med kunderne, inden en reel investering i værktøj til produktion finder sted.
Dette vil kunne give virksomheden en unik mulighed for at forøge udviklingshastighed og skabe bedre produkter til kunderne med deres feedback til design inkorporeret tidligt i produktionsprocessen.
Andertech er en teknologi- og produktionsvirksomhed, der siden 1984 primært har serviceret plastindustrien, men i dag også servicerer andre produktionsindustrier. Andertech der har en stor afdeling for industriel IT, har blandt andet udviklet et digitalt overvågningssystem til produktionsmaskiner kaldet Whisper 4.0 og en HMI/SCADA Platform kaldet A-Link. Desuden er en proprietær IoT vejeplatform netop lanceret.
Spinn off: Stor 3D-Printfarm i Humlebæk
Andertech har de seneste år brugt AM til at producere et nyudviklet og patenteret produkt målrettet plastindustrien. Egentlig er produktet et ægte ADM mønstereksempel – idet det er udviklet på præmissen om at det skal og kun kan produceres med AM teknologi. ADM står for Additive Design & Manufacturing som i samlet koncept giver helt nye teknologiske og konkurrencemæssige muligheder og fordele. Disse fordele – og den store printkapacitet udbydes nu til andre virksomheder.
Andertechs idé er at udnytte allerede etablerede kapacitet til, at servicere hele produktionsbranchen gennem en såkaldt ”ADM-Factory eller 3D-Printfarm med foreløbig 60 printere. Med konceptet – der i et spinn-off får selvstændig identitet – kan der leveres 100-vis eller 1.000-vis af emner på få dage – og helt uden værktøjsomkostninger.
Næste step bliver automatisk flerfarveprint og oktober 2019 er det planen at lancere en mobil printfarm til brug for sports events og andre decentrale og real-time/at-place applikationer.
Hvem er vi
Dansk AM Hub er Danmarks platform for digital og additiv fremstilling. Vi har igangsat AM Generator, der drives i samarbejde med FORCE Technology og KRING INNOVATION
Dansk AM Hub
Dansk AM Hub er Danmarks platform for digital og additiv fremstilling. Deres mål er at ændre den måde vi traditionelt forstår begrebet produktion på ved at promovere og fremme brugen af nyere produktionsteknologier som Additive Manufacturing og 3D print – i erhvervslivet og i en bredere dansk kontekst.
Dansk AM Hub er initieret og udviklet af Industriens Fond, og fonden har støttet initiativet med 46. mio. kroner.
FORCE Technology
FORCE Technology omsætter højt specialiseret ingeniørmæssig viden til praktiske og værdiskabende løsninger for et bredt udsnit af brancher og industrier.
Tusindvis af kunder betror årligt FORCE Technology deres produkter, materialer eller strukturer. Deres nyeste potentialer eller værste udfordringer, der kræver dybe faglige kompetencer og unikke faciliteter.FORCE Technology’s AM eksperter rådgiver i AM Generatorforløbet
FORCE Technology
FORCE Technology omsætter højt specialiseret ingeniørmæssig viden til praktiske og værdiskabende løsninger for et bredt udsnit af brancher og industrier.
Tusindvis af kunder betror årligt FORCE Technology deres produkter, materialer eller strukturer. Deres nyeste potentialer eller værste udfordringer, der kræver dybe faglige kompetencer og unikke faciliteter.FORCE Technology’s AM eksperter rådgiver i AM Generatorforløbet
KRING INNOVATION
KRING INNOVATION er en innovation- og investeringsvirksomhed. De benytter iværksætterpraksis og eksponentiel tænkning, samt partnerskaber til at bygge nye forretninger, finde nye veje til vækst og gøre innovation muligt for formålsdrevet virksomheder.
KRING INNOVATION har mange års erfaring med at bygge nye forretningsmodeller sammen med andre virksomheder og deres portefølje tæller både digitale og rådgivende virksomheder. KRING INNOVATION’s konsulenter rådgiver i AM Generatorforløbet om hvordan man realiserer nye forretningsmuligheder