AM Hybrid

AM Hybrid

Hybridfremstilling gennem 3D print og nye kollaborative samarbejdsformer

I AM Hybrid projektet vil Teknologisk Institut, på vegne af Dansk AM Hub, gennem et antal virksomhedscases demonstrere værdien ved at implementere 3D print i deres produktudviklingsfase. 3D printteknologien oplever en rivende udvikling, men der er stadig et stykke vej til, at den er blevet veletableret i danske virksomheder.

En stor værdi ved 3D print opleves i en virksomheds produktudviklingsfase. Når den bruger 3D print har den mulighed for hurtigt at fremstille et emne, der kan testes på forskellig vis. Dette giver feedback til virksomhedens produktdesignansvarlige, som kan komme med ændringer til en ny prototype. Samlet set sparer denne proces tid og penge.

I AM Hybrid projektet er fokus på, at lave støbeforme i 3D print. Emnerne støbes i formen, hvorefter den opløses.

Se hvordan J.Krebs & co. har kombineret 3D print og sprøjtestøbning.

AM Hybrid cases

På verdensplan mangler over 800 millioner mennesker adgang til rent drikkevand og det problem vil iværksættervirksomheden SolarSack være med til at løse. Virksomheden har udviklet en vandbeholder i plastik, som kan fyldes med fire liter vand og placeres i solen i fire timer. I AM HYBRID har de anvendt 3D-printede sprøjtestøbeforme til at optimere produktets design.    

Læs mere om SolarSacks rejse

BlueTipTools har udviklet et par fugedyser, som gennem optimering af den geometriske udformning af konventionelle lige dyser kombineret med en unik plastblend, har lavet dyser, som er bedre end det der ellers findes på markedet.

Læs mere om, hvordan de brugte 3D print i den proces

Krebs & Co. er en virksomhed i Skævinge, Nordsjælland, som har været i sprøjtestøbebranchen siden 1956. I dag er virksomheden to-benet. Dels sprøjteblæser og sprøjtestøber de, som de har gjort i mange år. For nylig har de investeret i 3D-print og Freeform Injection Molding.

Læs mere om deres Hybrid forløb

Et af de produkter, som Daniamant identificerede havde et optimeringspotentiale, var en af deres redningslysholdere. Den pågældende holder består i dag af 2 komponenter, som samles efter de er blevet støbt. Det er både en fordyrende proces, samtidig med at den ekstra håndtering og samleproces øger risikoen for produktionsfejl.  

Læs mere om Daniamants erfaringer

Baggrunden for arbejdet i AM HYBRID startede for 8 år siden i Præstø. Den tragiske historie om de 13 elever og 2 lærere fra Lundby Efterskole der sejlede i en tur i Præstø Fjord i februar måned og kæntrede er velkendt. 7 af eleverne blev umiddelbart lagt i koma og én af lærerne omkom.

Læs her hvordan de bruger hybrid-teknologien