Danitech: Langt om længe er vi nået til et stadie, hvor det giver mening at 3D printe i metal 

For sønderjyske Danitech, der er specialister i kraftfulde bevægelses- og kontrolløsninger, er det ikke blot et spørgsmål om at kunne 3D printe maskinkomponenter, men om at kunne 3D printe dem i metal.  

Pappresseren på genbrugsstationen, affaldskomprimatoren bag supermarkedet eller løftebordet hos den store industrivirksomhed. Alt sammen er det eksempler på maskiner, der anvender moderne hydraulik og mekanik.  

Hos Danitech kaldes den slags ’motion and control solutions’, en vital disciplin i konstruktionen af industrimaskiner. Selv om Danitech i mange år har været frontløbere på området, har virksomheden været tøvende med at udforske 3D teknologien på grund af de tekniske begrænsninger inden for metal-print. Men netop de begrænsninger er efterhånden ved at være fortid. Det fortæller Head of Business Development, Rasmus Iversen: 

”Vi har haft mange diskussioner om 3D print hen over årene, men de er stort set alle sammen endt med konstateringen af, at 3D print primært egner sig til plastic. Sådan har det også været historisk, men sådan er det ikke nødvendigvis længere. Det har været en øjenåbner for os at finde ud af, at metal-print rent faktisk kan lade sig gøre.” 

Eftersom Danitechs dele og komponenter sidder i mange typer af maskiner, er løsningerne som oftest skræddersyet til kunderne. Netop her er der muligheder inden for 3D print, mener Rasmus Iversen: 

 ”Selv om vi stadig er i den indledende fase, er det indlysende for os, at 3D print fjerner nogle af de begrænsninger, som man normalt associerer med de traditionelle produktionsmetoder. Det betyder blandt andet, at vi kan lave mere specielle og avancerede bevægelses- og kontrolløsninger til vores kunder. Det betyder også, at vi langt lettere kan indgå som en integreret del af vores kunders udviklingsafdeling og hjælpe dem med at tænke innovation og bæredygtighed ind i deres forretning.” 

Selv om 3D teknologien har rykket sig meget inden for de seneste år, er der dog stadig barrierer, påpeger Rasmus Iversen. Den største af dem er uden tvivl prisen: 

”Lige præcis når det gælder 3D print i metal, er teknologien stadig forholdsvis dyr. Derfor ser vi primært på specialopgaver, hvor prisen ikke nødvendigvis er førsteprioritet. Et andet interessant område er lavvolumenprodukter. Her kan 3D print gøre os i stand til at reducere spild med 50-70 pct. samt nedbringe transportomkostninger og det dertilhørende CO2-aftryk og samtidig give vores kunder den helt rigtige løsning frem for en standardløsning.” 

Samlet set er Rasmus Iversen derfor optimistisk, når det gælder 3D teknologien, ligesom han mener, at det er vigtigt at være på forkant med udviklingen: 

”Vi siger altid selv, at vi er tekniske nørder inden for bevægelse og kontrol, hvilket betyder, at vi faktisk føler os forpligtet til at have fingeren på pulsen, når det gælder teknologi, innovation og bæredygtighed. At være på forkant er en del af Danitechs DNA. Det er både noget, vi kræver af os selv – og noget, der er forventet af vores kunder!” 

Danitech arbejder i øjeblikket på at udvikle en 3D printet ventilblok til en aktuator. Ventilblokken vil både være fysisk mindre, kræve mindre materiale, bruge op til 50 pct. mindre energi og stadig levere samme effekt. 

Sådan vil Danitech bidrage til verdensmålene 

  • Bruge 3D print som fremstillingsmetode af hydrauliske ventilblokke. 
  • Bruge elektrohydraulik, hvor mekaniske produkter er udfordret. 
  • Indgå som en integreret del af udviklingsafdelingen hos maskinproducenter og andre af virksomhedens kunder, der ønsker at styrke bæredygtighed og innovation. 

 Fakta om Danitech 

  • Danitech er et dansk multinationalt bevægelses- og kontrolfirma med hovedkvarter og produktion i Haderslev. Uden for landets grænset har Danitech kontorer i Sverige, Tyskland og Holland. 
  • Danitechs aktiviteter inkluderer produkt- og systemudvikling, IoT-, sourcing-, vedligeholdelses- og reparationsløsninger. Aktiviteterne er fokuseret omkring hydraulisk og mekanisk bevægelse og kontrol. 
  • Danitech arbejder primært som underleverandør til maskinproducenter og servicevirksomheder, ligesom virksomheden er skandinavisk agent for en række europæiske leverandører.