DfAM - Design for Additive Manufacturing

Additive Manufacturing rummer et stort potentiale for at designe bedre og mere bæredygtige produkter og komponenter. Derfor har Dansk AM Hub sammensat et nyt innovationsforløb, der skal styrke danske virksomheder til i endnu højere grad at udnytte og få gavn af 3D print-teknologiens tekniske og forretningsmæssige potentialer.

Projektet kaldes Design for Additive Manufacturing – eller DfAM – og skal ikke blot udbrede kendskabet til 3D print, men også konkret hjælpe og støtte i at arbejde med teknologien gennem design.

”Vores ønske er at rykke danske virksomheder i forhold til additiv produktion, så made in Denmark er lig med designoptimerede produkter produceret på den mest bæredygtige måde og med størst levetid, effektivitet og omtanke i forhold til at skabe en mere cirkulær produktion”, siger direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen.

 

Traditionelt set er 3D print blevet brugt til fremstilling af prototyper. Men teknologien rummer en lang række andre muligheder – eksempelvis pilot- og småserieproduktion, fremstilling af fiksturer og hjælpeværktøjer, sprøjtestøbeværktøjer og reservedele.

Konkret i DfAM-projektet er målet at re-designe deltagernes komponenter eller produkter, hvorved de kan fremstilles med mindre materialespild, større styrke, nye eller bedre funktionalitet eller on-demand. Efter forløbet vil de tilmeldte virksomheder stå med en fysisk re-designet komponent eller produkt, hvor en eller flere af førnævnte bæredygtige fordele er tænkt ind. På den måde får deltagerne merværdi og viden, som kan forankres lokalt i deres produktion.

Bliv klogere på de udfordringer, som virksomhederne løste med DfAM i 2022: Tryk på billedet ovenfor og læs kort om de 15 virksomheders udfordring og løsning.

 

I vores casearkiv findes både artikler og video fra virksomhederne (samt mange flere inspirerende cases) – læs dem alle her.

Om DfAM-forløbet

DfAM-projektet har haft til formål at udbrede kendskabet til 3D print og DfAM samt gøre danske virksomheder i stand til at udnytte de tekniske og forretningsmæssige muligheder, som AM-teknologien giver.

Traditionelt set er 3D print blevet brugt til fremstilling af prototyper, men teknologien rummer også en lang række andre muligheder. 3D-print kan med fordel også bruges til eksempelvis pilot- og småserieproduktion, og fremstilling af fiksturer og hjælpe-værktøjer, sprøjtestøbeværktøjer, og reservedele.

Læs mere ved at klikke på billedet til venstre.

 

Fakta om projektet:

  • DfAM-projektet er initieret af Dansk AM Hub og ledes af Teknologisk Institut. Andre partnere i projektet er PLM GroupHexagon og Wikifactory.
  • Forløbet henvender sig primært til virksomheder, der udvikler og fremstiller egne produkter og/eller værktøjer, der bistår andre virksomheder med produktudvikling og produktion eller til de konstruktører, der arbejder med 3D CAD og har ansvaret for udviklingen af nye produkter i virksomheden.

Vil du være med, så kontakt Dansk AM Hub på info@am-hub.dk