Tons producerer let, lynhurtigt, lokalt og grønnere

 

AM-teknologien fastholder forenklet forretningsmodel

Tons kan tage turen fra ide til færdigt produkt på samme tid, som det tager en cykelrytter (i god form!) at køre La Marmotte i Frankrig, Oetztaler Radmarathon i Alperne eller danske Sjælland Rundt. Men der er ikke mange kilometer i turen – for hele produktionen sker med 3D printeren på hjemmeadressen i Aarhus-området.

 

”I store virksomheder tager det årevis at produktudvikle, men jeg kan være kreativ og innovere om aftenen og stå op til et færdigt produkt. Med den digitale teknologi kan jeg teste mine ideer hurtigt, og jeg er ikke afhængig af komplekse værdikæder og globale forsyningskæder”, siger stifter og direktør i Tons, Kristian Krøyer, som producerer stands til at bruge din tablet eller computer til fitness og sport på alt fra indendørscyklen til yogamåtten.

 

Working hard to stay small

Tons har baseret hele forretningsmodellen på Additive Manufacturing, hvor han kan produktudvikle og teste straks efter, hvor han ikke er afhængig af en masse leverandører, hvor han ikke skal bruge tid og penge på transport, hvor han kan producere lokalt (endda hjemme hos sig selv), og hvor han kan producere on demand og dermed undgå store lagre.

 

”Jo flere led i værdikæden, jo mere kompleks bliver produktionen. Jeg vil lave tingene så logiske og enkle som muligt for at holde kompleksiteten i bund, og det sørger 3D teknologien for ved at skære alt unødvendigt fra”, siger Kristian Krøyer. Tons er blot ét eksempel på de mange nye forretningsmodeller, som er vokset frem i Danmark på det seneste:

 

”Jeg kan sagtens bygge en traditionel organisation, men hvis du med additive manufacturing skal konkurrere med Kina og massefremstillede produkter, kræver det en så lille overhead som muligt – både i forhold til selve produktionen og leverandørkæder. Derfor er det afgørende at få mindst mulig kompleksitet, og det hjælper 3D maskinen med” siger Kristian Krøyer om sit mantra: Working hard to stay small:

 

”Og 3D teknologien er afgørende for at forblive lille”.

 

Produktionen koster 1000 kroner i strøm

På samme måde er teknologien også afgørende for Tons’ grønne profil. Kristian Krøyer har aldrig overvejet internationale forsyningskæder, men bevidst placeret produktionen i hans egne lokale kvadratmeter frem for i kinesiske fabrikslokaler.

 

”Ingen overproduktion, intet lager, intet spild – og samtidig sker produktionen lokalt. Det er både med til at give mere frihed og mindre kompleksitet, men også en bæredygtig produktion, Med 3D print kan man lave emner og produkter med langt mindre materialeforbrug pr emne”, siger Kristian Krøyer.

 

Alle Tons’ produkter er fremstillet af grønne materialer fra majsbaseret plast og egetræ, og det kan komposteres. Alle produkter fremstilles først, når de bestilles af kunden – og når printeren først kører, koster det 1-3 krone i strøm for hvert produkt. I sidste ende under 1000 kroner om måneden i strøm.

 

”Og så er strømmen endda grønnere i Danmark. Det er blot en påstand, men jeg mener, at selve printprocessen er bedre og mere bæredygtig end f.eks. at støbe. Der er stor CO2-udledning i verdens måde at producere på, og additive manufacturing er et andet alternativ, som er mere bæredygtigt”, siger Kristian Krøyer.

 

1 million på 6 kvadratmeter

Netop en bæredygtig produktion er vigtig for Kristian Krøyer, som også har en plan for at beholde den grønne profil for Tons, når den simple forretningsmodel på sigt skaleres.

 

”Min drøm er at få container-units med solceller på siden og være selvkørende, så produktionen kan rykkes efter behov og efterspørgsel. I øjeblikket er der ikke forskel på transportudgifterne og CO2-udledningen for salg til Danmark og Tyskland, men min shipping er dyr og lang i Sydeuropa”, forklarer Kristian Krøyer:

 

”Drømmen er lokal delivery flere steder i verden – containere med Tons produktion overalt. Det er udfordrende, for jeg skal udvikle, producere og sælge, men andre bare skal sælge. Men det er også det fede: Innovationen, tempoet, uafhængigheden. Og drømmen bliver netop mulig på grund af 3D teknologien”.

 

 

Om Tons
  • Tons åbnede shoppen i 2020.
  • Tons bio polymerTM er specialfremstillet af den hollandske filamentproducent ColorFabb.
  • Tons sælger primært til Tyskland, Holland og Belgien – men har også ordrer fra Australien, Singapore, Indonesien, Kina og USA.
  • Tons solgt for cirka 1 million på første år.
  • Det største salg for Tons er om efteråret, når indendørssæsonen i cykling starter.
  • Alle produkter produceres og sælges fra Aarhus.

 

.