3D print sikrer hurtig produktion af værnemidler under corona-krisen

Hos AddiFab i Jyllinge fandt man, under Corona-krisen i 2020, en ny anvendelse af 3D print teknologien.

3D print og additive manufacturing er kendt for korte udviklingsforløb, lave opstartsomkostninger og lokal produktion. Egenskaber, der har vist sig at være meget værdifulde i en sundhedskrise, hvor hele verden skulle bruge værnemidler samtidig. 3D print virksomheder i hele verden – også i Danmark – gik i gang med at printe værnemidler, som fx visirer. Dansk AM Hub samlede alle 3D print aktører sådan, at man til myndigheder havde et samlet overblik over printkapaciteten i Danmark. Det overblik og en samlet indgang har vi nu til fremtiden.

Men det er ikke kun med visirer, der blev udviklet og tænkt kreativt. Hos AddiFab gik man, efter italiensk forbillede, i gang med at omdanne en full face snorkelmaske til et værnemiddel mod Covid-19. AddiFab og overlæge Michael Mølmer satte sig for at lave adaptere til snorkelmaskerne, så de kan påmonteres et bakteriespærrende filter.

Efter blot tre ugers udvikling og tests i Danmark er AddiFab nu i gang med selv at producere den nyudviklede filter-adapter, og de første 2.000 stk er bestilt af McGill University Hospital i Canada. Derudover har også er lande som Italien, Spanien, USA, England, Belgien og Sverige udtrykt interesse.

Filter-adapteren, som lyder navnet MiMo, er en ny opfindelse fra overlægen Michael Mølmer, der har set et potentiale i at kunne montere et filter på de allerede tætte snorkelmasker. Maskerne dækker hele ansigtet og filteret i adapteren holder covid-19-virussen ude. Maske, adapter og filter er blandt andet testet af personalet på danske hospitalers corona-afsnit.

Læge Michal Mølmer viser masken frem på billedet.

– Vi står helt klar til rådighed for det danske sundhedsvæsen og er klar til at levere til Danmark. Vi er i dialog med myndighederne og venter på deres reaktion. I mellemtiden hører vi fra mange andre lande, som er interesseret, og derfor er vi allerede i fuld gang med at skrue op for produktionen, siger AddiFabs adm. direktør Lasse G. Staal.

En million masker i USA

Der er ultrakort fra udvikling til produktion, når det er muligt at 3D-printe. Og det vil Lasse G. Staal gerne udnytte i forhold til at hjælpe under corona-krisen.

– Vi valgte at påtage os opgaven med selv at producere, fordi det skulle gå ekstremt hurtigt med at komme i gang. Og MiMo-adapteren er en god løsning, fordi der allerede er rigtigt mange dykkermasker, hvor filteret passer til. Alene i USA er det måske helt op imod en million masker, fortæller Michael Mølmer.

AddiFab forventer at kunne fremstille 500-1000 adaptere om dagen, hvilket kun dækker en meget lille del af det forventede behov.

– Hvis du som udgangspunkt siger, at der er brug for en million adaptere, så forslår vores produktion i Jyllinge som en skrædder en vist varmt sted. AddiFab skal ikke være en flaskehals, så derfor har vi taget næste skridt med vores partner Mitsubishi Chemical, som kan producere markant flere end os. Det vil gøre det muligt at imødekomme den efterspørgsel, vi forventer, siger Lasse G. Staal.

Læs også historien i DI Business: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2020/4/danske-varnemidler-efterspurgt-kloden-rundt/

Læs mere om AddiFab og corona initiativet: https://www.addifab.com/addifab-covid19-reponse