I 2015 besluttede det danske MedTech start-up EYE-GO A/S at skabe bedre vilkår for personer, der lider af alvorlige og kroniske øjensygdomme som grøn stær, tørre øjne og allergier.  

På markedet inden for øjendråber findes hovedsageligt upraktiske produkter, som er svære for de enkelte brugere at benytte. De står dagligt over for udfordringer, både når de skulle dosere den korrekte mængde væske i øjet samt ramme rigtigtDet er et stort problem for personer, der lider af alvorlige øjensygdomme, fordi det her er særlig vigtigt at dosere korrekt.

Forbedrede vilkår for øjenpatienter

Det er nu fortid. For knap tre år siden fandt EYE-GO, i samarbejde med produktionsvirksomheden Carmo, frem til en disruptiv teknologi, som sprøjter væsken ind i øjet i stedet for at dosere med dråber. Eksisterende produkter på markedet doserer mængden afhængig af, hvor hårdt, hvor længe og hvorhenne brugeren trykker på dispenseren.

Med EYE-GOs nye device behøver brugeren ikke at bekymre sig om, hvorvidt der doseres korrekt, da de blot drejer devicet, som sikrer, at den korrekte mængde sprøjtes sikkert og nøjagtigt ind i øjet. 

Løsningen er udviklet i et samarbejde mellem EYE-GO og Carmo, som har deltaget i vores AM Hybrid-projekt. De kombinerede i fællesskab additive manufacturing (AM) med sprøjtestøbning, og EYE-GOs device består således af ydre skaller, som er sprøjtestøbte med printede prøveværktøjer. Det er herfra meningen, at de ydre komponenter skal fremstilles med soft tooling for at sikre en pæn overfladedevicet. 

Kombinationen er hidtil uset i dansk industri, men har givet suveræne resultater for EYE-GO, som nu er et stort skridt tættere på et – langt mere – funktionelt slutprodukt

Det siger EYE-GO om:
  • Produkt: Med kombinationen af teknologierne har EYE-GO reduceret antallet af komponenter i deres device, så det ikke længere består af 50 komponenter, men i stedet af 30. Det reducerer både de forbundne omkostninger og gør det mere simpelt at producere devicet. Den funktionelle prototype er endnu ikke færdig, men EYE-GO er 70 procent i mål med den. Der mangler fortsat at blive produceret nogle emner, ligesom svejseprocesserne skal undersøges nærmere. 
  • Tid: Metoden har været afgørende og gjort det muligt for EYE-GO at komme hurtigere i mål med prototypen, der når at blive færdig til marts 2021. Derefter skal prototypen verificeres, blandt andet i forhold til sterilitet og denne kliniske testperiode strækker sig over to år, hvormed planen er at ramme markedet senest i marts 2023. Den reducerede tid har været ekstrem vigtigt for EYE-GO, da prototypen skal vises frem foran en række investorer i marts måned. 
  • Økonomi: EYE-GO har sparet omtrent en million kroner ved at have fundet frem til metoden. Dog er besparelsen muligvis mindre på den lange bane, idet der er lagt meget tid i at få viden om metodens omfang, muligheder og begrænsninger, som man ikke kendte til forud for projektet. 
  • Bæredygtighed: Noget af devicets materialer er bæredygtige, hvorfor det har potentiale til at påvirke på bæredygtighedsfronten. Der er dog grænser for, hvor bæredygtige EYE-GO kan blive med sit device, da det er til engangsforbrug. Her har EYE-GO valgt at sikre devicets funktion og sterilitet, så det giver bedst mulig mening for brugerne. EYE-GO gør sig dog tanker om at arbejde med cirkulær økonomi, hvor brugerne returnerer devicet efter brug, men det er fortsat uvist, hvorvidt det kan blive en realitet.
Vil du vide mere?

Læs mere om EYE-GO’s forløb og vores AM Hybrid-projekt her.