SMV: Vi vil ikke sige nej til en million igen

Erfarne virksomheder skal hjælpe andre virksomheder i gang med 3D-print i Dansk AM Hubs AM Inspire, som allerede har matchet Widex med Scandinavian Packaging, som vil bruge teknologien til at gribe flere opgaver.

– For cirka et år siden fik vi en henvendelse fra en kunde i Norge, som havde en opgave til en lille million kroner. Men vi endte med at sige nej til opgaven, fordi vi kun kunne få den produceret i Kina og leveringstiden var for lang i forhold til kundens behov. Hvis vi havde været lidt længere fremme med 3D-print, kunne vi sandsynligvis have løst opgaven i Danmark, fortæller Hanne Zinck Jørgensen, som er COO og partner i virksomheden Scandinavian Packaging.

Virksomheden lever i dag af at producere store partier emballage – primært flasker og kapsler i plast – og det har de succes med. Til gengæld kniber det med at gribe de mindre ordrestørrelser, hvor eksempelvis en hotelkæde ønsker at få designet og produceret en mindre serie shampoo-flasker. Den type opgaver er faktisk røget helt ud af Danmark.

– Når jeg f.eks. ser en lækker, økologisk creme i en beholder fra Kina, synes jeg, det er en skam. For den kunne vi formentlig producere mere bæredygtigt ved hjælp af 3D-print herhjemme, siger Hanne Zinck Jørgensen, som er uddannet plastingeniør og betegner sig selv som lidt af en ’emballagenørd’.

Brug for input til at komme videre

Scandinavian Packaging er allerede så småt i gang med 3D-print – og de har masser af mod på at gå videre. Indtil videre har de bare manglet den nødvendige erfaring/viden til at tage det helt rigtige næste skridt.

– Vi har allerede to mindre 3D-printere, som vi bruger til at lave prototyper, men vi har bl.a. brug for mere viden om, hvilke materialer til 3D-print, der er på markedet. Vi vil også rigtig gerne have input i forhold til, hvilken 3D-printer vi skal investere i næste gang, siger Hanne Zinck Jørgensen.

Den viden er de nu på vej til at få gennem projektet AM Inspire, som er udviklet af Dansk AM Hub og Dansk Industri. Projektets mål er at matche virksomheder, som har stor erfaring med AM-teknologi – som f.eks. 3D-print – med virksomheder, der mangler input på området.

Danmark er desværre bagud på AM-området i forhold til andre lande.Hanne Zinck Jørgensen, COO i Scandinavian Packaging

Deler viden for at komme i front

Scandinavian Packaging er blevet matchet med virksomheden Widex A/S, som producerer høreapparater og allerede har stor erfaring med 3D-print.

– Vi skal mødes med Widex første gang her i juni, og det ser jeg meget frem til. Og når vi er kommet lidt videre, vil vores virksomhed også med stor glæde give vores erfaringer videre til andre danske virksomheder, for Danmark er desværre bagud på dette AM-området i forhold til andre lande, påpeger Hanne Zinck Jørgensen.

AM Inspire er et samarbejde mellem Dansk AM hub og Dansk Industri, finansieret af Dansk AM hub, der er initieret og udviklet af Industriens Fond. Programmet er åben for virksomheder, der vil have mere viden om hvordan de kan få gavn af AM-teknologi.

Historien er bragt i DI Business: https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2018/5/smv-vi-vil-ikke-sige-nej-til-en-million-igen/

Læs mere om AM Inspire og tilmeld din virksomhed: https://am-hub.dk/am-inspire/