SOLARSACK

Den prisbelønnede vandbeholder SolarSack kan fjerne bakterier i drikkevand blot ved hjælp af solenergi. I AM HYBRID har de anvendt 3D-printede sprøjtestøbeforme til at optimere produktets design.      

På verdensplan mangler over 800 millioner mennesker adgang til rent drikkevand og det problem vil iværksættervirksomheden SolarSack være med til at løse. Virksomheden har udviklet en vandbeholder i plastik, som kan fyldes med fire liter vand og placeres i solen i fire timer. Ved UV-stråling og varme fra solen bliver vandet renset for bakterier og brugeren kan herefter drikke vandet og genbruge posen til ny vandrensning. Indtil videre er posen blevet testet i flygtningelejre i Kenya og Uganda.

SolarSack vandt for nyligt 360 grader-prisen hos Dansk Erhverv, der uddeles til virksomheder der fremmer FNs 17 verdensmål, og var desuden nomineret i år til en Danish Design Award og Plastprisen for deres produkt.

Hurtigere og billigere produktudvikling

SolarSack har deltaget i AM HYBRID, hvor virksomheden har videreudviklet sit produkt. I projektet har SolarSack udviklet en hane til vandbeholderen, hvorpå man lettere kan tappe vandet med en særlig lukkemekanisme.

Teknologisk Institut og sprøjtestøbevirksomheden J. Krebs & Co. har været med til at hjælpe SolarSack i projektet.

Traditionel udvikling af et plastprodukt kan koste mange penge og tager lang tid, og det har projektet AM Hybrid afhjulpet. Med en ny fremstillingsteknologi, der kombinerer 3D-print og forme til sprøjtestøbning af plast, har det været muligt at fremskynde fremstilling og test af det nye design i det plastmateriale, tappehanen skal fremstilles i og på denne måde minimeres risiko for fejldesign, siger Andreas Vestbø, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

For en opstartsvirksomhed som SolarSack kan det have stor betydning at kunne teste designet løbende, uden at skulle investere i dyre forme til hver test.

Det har været essentielt at hanen er billig, da den skal passe til produktet, der i dag sælges i Uganda for 18 kr. stykket. Derfor har vi arbejdet med at gøre den vandtæt uden brug af ekstern gummipakning eller 2k støbning, og muligheden for at bruge FIM (Freeform Injection Molding) til at teste tolerancer og design for at optimere vandtætheden har derfor været uundværlig i processen.

Alexander Løcke CTO og Founder af SolarSack.