Norr11: Med 3D print får vi langt mindre spild i designprocessen

Hos møbelvirksomheden NORR11 er det vigtigt både at turde tænke innovativt og bæredygtigt og samtidig være tro mod den danske designarv.  

Enkelhed, naturmaterialer og rene linjer. Skandinavisk møbeldesign går i disse år sin sejrsgang over hele verden.  

Bag ved succesen står en række dedikerede møbelproducenter, der skal få design og håndværk til at gå op i en højere enhed. En af dem er NORR11, der holder til i Østergade på Strøget i København. Her er både ledelsen og designteamet i fuld gang med at se på mulighederne inden for 3D print. Det fortæller virksomhedens CEO, Magnus B. Magnusson. 

 ”For os er der overhovedet ingen tvivl om, at 3D print fremover vil indgå som en naturlig del af vores tilgang til produktion og bæredygtighed. Særligt når det gælder prototyper, som i dag skal sendes frem og tilbage mellem Asien og Europa, er det helt åbenlyst, at vi kan reducere både spild og transportomkostninger betragteligt ved at fremstille vores egne 3D prototyper i Danmark.”  

 Ud over at reducere miljøpåvirkningen kan 3D print også bidrage væsentligt til at mindske leadtime for nye produkter, fortæller Magnus B. Magnusson: 

”Skal man overleve i møbelbranchen, SKAL man være klar i tide til de store møbelmesser, ligesom der også er ekstremt stramme deadlines, når produkter skal ud til forhandlerne. Her ved vi, at selv små fejl kan medføre voldsomme forsinkelser med store økonomiske konsekvenser til følge. Det er ganske enkelt en sårbarhed i hele vores forretningsmodel, som 3D print kan være med til at eliminere.” 

Også når det gælder de store indretningsopgaver, kan 3D teknologien være en game changer, fortæller Magnus B. Magnusson: 

”Når en kunde beder os om at pitche et skræddersyet indretningsprojekt, ved vi godt, at de meget hurtigt vil se en prototype. Problemet er, at det let kan ende som et mareridt, når justeringer skal sendes frem og tilbage mellem kontinenter. Her kan 3D print give os en helt anden fleksibilitet, fordi vi kan lave rettelser med det samme. Igen kan vi eliminere både transport og besværlige forretningsgange. For enkelte prototyper regner vi med at kunne nedbringe time-to-market med op til 120 dage, hvilket vil være af utrolig høj kommerciel værdi.” 

Ud over fremstillingen af prototyper er NORR11 også for længst gået i gang med at tænke 3D printede komponenter ind i deres slutdesign: 

”Lige nu ser vi f.eks. på de møbelsko eller ’dupper’, som bl.a. sidder under vores sofastel af rustfrit stål. Her kan vi ikke bruge standardløsninger, dels fordi stålet er skarpt, og dels fordi vi insisterer på, at tingene skal være lækre hele vejen igennem. Alt det kan vi opnå ved at anvende 3D print. Det er ikke bare en bekvem løsning – det er faktisk også en metode til at fuldende og forbedre vores designs.”  

I det hele taget har det ifølge Magnus B. Magnusson været en øjenåbner at opdage 3D teknologien med kyndig vejledning fra Dansk AM Hub, Teknologisk Institut og Deloitte: 

”Både når det gælder 3D print og FN’s verdensmål har vi faktisk fået et helt nyt perspektiv på vores forretning. Selv om vi er en relativt ny virksomhed, har vi stadig haft vores faste vaner og vores måder at gøre tingene på. Her synes jeg virkelig, vi har rusket op i os selv og blevet bedre til at stille spørgsmålstegn ved det, vi gør. Fordi vi i dag har en helt anden viden og forståelse for, hvordan 3D teknologien kan bidrage til øget bæredygtighed, er vi også meget skarpere til at få øje på mulighederne.”

Sådan vil Norr11 bidrage til verdensmålene 

  • Reducere spild ved at fremstille egne 3D prototyper i Danmark.  
  • Anvende 3D printede komponenter i virksomhedens slutprodukter. 
  • Tænke bæredygtighed ind i alle processer. 

Fakta om NORR11 

  • NORR11 er en dansk møbel- og designvirksomhed, som blev etableret i 2011.  
  • Virksomheden arbejder især med yngre og innovative designere om at videreføre og videreudvikle det skandinaviske design. 
  • Virksomheden har showrooms i både Berlin, London, Reykjavik og København. 
  • NORR11’s produkter forhandles i mere end 20 lande. 
  • Som en del af de større indretningsprojekter har NORR11 været med til at indrette Skt. Petri Hotel og Restaurant Kiin Kiin Bao Bao i København samt hoteller, restauranter, kontorer og lounges i bl.a.  Reykjavik, Barcelona, Frankfurt, Berlin, Bruxelles, London og Costa Mesa i Californien.