EM Fiberglas afprøver 3D print

EM Fiberglas har deltaget i Dansk AM Hubs 3DP Try Out og lånt en 3D printer i en måned. Virksomheden i Hornsyld har cirka 100 medarbejdere og er leverandør til primært Vestas og Volkswagen i kompositløsninger.

De dele og komponenter EM Fiberglas laver, er typisk større end hvad man forbinder med 3D print. Alligevel ser de 3D print som en teknologi, der kan åbne nye muligheder, blandt andet i forhold til at kunne lave forme. Derfor har de printet en form til den mindste part, de laver – en komponent til vindmøller. Ved at gå ind i projektet har EM Fiberglas fået mulighed for at prøve en ide af om, at kunne lave forme og spare tid på udvikling. Og det er lykkedes at lave en form til en mindre part, som kan fungere.

”Kan vi lave et koncept som virker og som vi kan skalere op, så er der mange muligheder i det her”, fortæller Mads Jensen, Teknisk Chef hos EM Fiberglas og forsætter:

”Hvis vi selv kan lave de her overflader, så vi ikke er afhængige af en leverandør, så kan vi skære produktion af formene ned fra seks uger til tre uger. Det er et yderst nyttigt værktøj til at prøve design af for vores kunder, som fx Vestas”.

Det næste EM fiberglas skal i gang med er at finde ud af, om de kan 3D printe i større formater, op til 1kvm. Generelt er der mange ideer i gang i forhold til, hvad 3D print kan bruges til i virksomheden.

”En af de langsigtede ideer er også, at hvis fx en leverandør skal bruge en reservedel til en vindmølle, der er 10 år gammel, så vil man eventuelt kunne printe en form og lave 1-2 emner, så man altså kan genskabe forme på en nem måde. Det er et potentiale, der ligger i fremtiden for os”, fortæller Mads Jensen.