Dansk iværksætter opfinder 3D-printet ”køkkenmaskine”
til fremstilling af cannabisolie

 

Ingeniør og iværksætter Peter Selmer Gade har udviklet verdens første mini-ekstraktor til udvinding af cannabisolie – ”køkkenmaskinen” Merlin400, der fremstilles i 3D print. Og det gør maskinen unik, da det er det første device til håndtering af fødevarer, der anvender FDM-baseret 3D-print (Fused Deposit Modelling).

 

”Oprindelig ville vi kun bruge 3D-print til enkelte dele af maskinen og til fremstilling af prototyper. Men vi fandt hurtigt ud af, at vi kunne printe hele maskinen, forudsat vi løste et par udfordringer først. Da ekstraktionen foregår under vakuum, skulle vi finde en måde at efterbehandle 3D printet for at undgå lækage og skabe en overflade der var egnet til kontakt med fødevarer. Det gjorde vi og dermed er Merlin400 den første maskine til ekstraktion af fødevarer baseret på FDM-print”, forklarer Peter Selmer Gade:

”Desuden giver 3D-print den fordel, at man kommer hurtigere og billigere på markedet, og at vi opnår fleksibilitet, så vi løbende kan optimere maskinen og ændre designet uden de store omkostninger”.

 

I dag har Drizzle tæt på 50 printere kørende i deres egen 3D print-farm i Hvidovre. Her produceres maskinen, som med en vægt på 2,5 kg og på størrelse med en lille blender er designet til køkkenbordet og løser et stort problem for mange brugere af cannabisolie.

 

Merlin400 sikrer oliens kvalitet og indhold – til en bedre pris

Ifølge Drizzle vurderes det, at mere end 60.000 danskere anvender cannabisolie til smertelindring, håndtering af gigtsymptomer og bivirkninger ved kræftbehandling. Under 10 procent af dem får lægeordineret olien – men langt størstedelen køber den i stedet på nettet til en høj pris og hos tvivlsomme producenter, der ikke har styr på oliens kvalitet og dens indhold af bl.a. aktivstofferne CBD og THC. Brugerne kan endda risikere, at olien indeholder rester af sprøjtegifte.

 

Det problem løser Peters ekstraktor, der giver brugerne fuld kontrol over oliens indhold og virkning.

 

Via ekstraktion med isopropanol alkohol omdanner maskinen i løbet af cirka to timer hamp til en pasta, der efter opblanding med f.eks. olivenolie er klar til brug. Fra et råmateriale på 20-40 g cannabis udvindes mellem 0,3 og 8 g råolie. Som udgangsmateriale bruges hampplanter eller -blomster, som brugerne køber på apoteket eller hos en anden leverandør, hvor de er sikret materiale af god og kendt kvalitet og med det lovlige indhold af det euforiserende stof THC.

Ud over at sikre kvalitet og tryghed gør den nyudviklede ekstraktor det desuden markant billigere at være bruger af cannabisolie. Typisk kan maskinen producere olie til under en femtedel af den pris, der forlanges på nettet. Det er ikke uvæsentligt, da mange brugere ifølge Drizzle køber olie online for flere tusinde kroner om måneden.

 

Stort kommercielt potentiale

Derfor er der også store forventninger til salget af Merlin400, som markedsføres og sælges både i Danmark og i udlandet. Drizzle vurderer, at alene i Danmark anvender flere end 2.500 personer cannabisolie regelmæssigt, og med det store salg af olie online forventer man at sælge omkring 10.000 apparater i løbet af 2022. Men Peter Selmer Gade vurderer, at det kommercielle potentiale i Merlin400 er langt større på længere sigt.

 

”Desuden kan jeg lide ideen om at tage en industriel proces og flytte den ind i folks private hjem og op på deres køkkenbord. Det kan sammenlignes med det, der skete med 3D print for 10-15 år siden”, siger han begejstret:

”Det startede med en masse patenter, og kun de store spillere var involveret, men så begyndte man at sælge 3D printere til slutbrugerne. I starten syntes mange, at det var en skør ide, men se hvordan det har udviklet sig. Jeg kan lide ideen om, at almindelige mennesker tager kontrol – eller som vi siger i Drizzle: Made By You”.

 

Om Drizzle

  • Virksomheden Drizzle er etableret i 2017 af ingeniør og softwareudvikler Peter Selmer Gade.
  • De første prototyper af ekstraktoren Merlin400 kom til verden i Peters garage.
  • I dag består Drizzle-teamet af cirka ti personer, der udvikler og producerer apparatet fra egne lokaler i Hvidovre.
  • Drizzle lancerede Merlin400 i august 2021.
  • Merlin400 vejer 2,5 kg og måler 25x21x21 cm.
  • Drizzle har bl.a. fået støtte fra Innovationsfonden og deltager i Lægemiddelstyrelsens forsøgsordning for cannabis.
  • Se hjemmesiden her: https://drizzle.life/

 

 

 

Se Peter fra Drizzle og Rasmus fra Raske Penge demonstrere Merlin400: