Maskiningeniør og jazzmusiker udvikler 3D-printet elektrisk violin

Ingeniøren mødte 3Dvarius til AM Summit 2021. Læs den fulde artikel her.

 

Hvordan kombinerer du en uddannelse som maskiningeniør og jazzmusiker?

Franske Laurent Bernadac har ramt tonen ved selv at designe og 3D printe sin violin og lever nu af at sælge sin 3Dvarius og give koncerter med den i hele verden.

”Jeg elsker teknikken ved ingeniørfaget, men jeg brænder mest for musikken og at stå på scenen”, siger Laurent Bernadec til Ingeniøren.

Derfor besluttede han at 3D printe en elektrisk violin – som han både rejser rundt og giver koncerter med, men også producerer til andre violinister.

 

En transparent violin i plexiglas

Til at begynde med ville han fremstille instrumentet i aluminium og lave den på en 5-akset CNC-fræser – men da denne produktionsmetode krævede for mange penge, ændrede han materialet til plexiglas og skar en prototype indefra og ud af en blok.

Resultatet blev en flot transparent violin som på billedet ovenfor – men den flotte prototype var umulig at spille på, da den vejede et kg, hvilket er det dobbelte af en normal violin.

Laurent fandt en måde at beholde det flotte design og samtidig kunne spille på den: SLA 3D-print med flydende epoxy resin og laserteknologi. Epoxy resin har en højere massefylde end træ, hvorfor der kan bruges mindre af det i produktionen end ved traditionelle fremstillede træ-violiner – én af de bæredygtige fordele ved produktion i 3D print.

”Når du 3D-printer, bruger du kun det nødvendige mængde materiale, så der er stort set intet spild i produktionen”, forklarer Laurent Bernadec til Ingeniøren.

 

Hurtig produktion tilpasset den enkelte

Selve violinen tager 24 timer at printe og bliver til ud fra en individuel fil baseret på den enkelte kunde. 3D filen bliver til på baggrund af oplysninger om kunden – længde, højde, vinkel på strengene, vægtfordeling, skulderform, osv. Efterfølgende er der op til 20 dage i efterbehandling, hvor violinen bliver UV-behandlet, så den bliver mere robust, mens kanter afrundes og poleres, før den samles og til sidst justeres med stemmeskruer, strenge og mikrofoner.