Genanvendt plast bliver til 3D print materiale
Hos Aage Vestergaard Larsen kommer der 15.000 ton plastik ind om året. Her bliver det renset, kværnet og lavet om til granulat, så plastikken kan få nyt liv i nye produkter – af genanvendt plast. Og som noget helt nyt kommer der nu også snart ruller med filament til 3D print ud med genanvendt plastik på, som kan blive til nye innovative produkter i en 3D printer.
Det er blot et af den seneste tids nye opfindelser hos Aage Vestergaard Larsen, der siden 1972 har givet gammelt plast nyt liv.
Det er første gang 3D print filament bliver lavet af genavendt plast.
”Det er noget jeg altid har tænkt gav god mening. For mig er det bare en anden form for en råvare. Lidt ligesom vi har granulatet og vi har pulveret, jamen så har vi så en streng, der hedder filament i det her tilfælde. En af de ting der for mig gav mening var, at når vi kiggede lidt nærmere i det, så var der ikke rigtig nogen der med 100 % sikkerhed kunne garantere, at det var 100% genanvendt plast – før nu”, siger Gitte Buk Larsen, Business Development and Marketing Director at Aage Vestergaard Larsen A/S.
Hos Aage Vestergaard Larsen har man undersøgt markedet, og blevet overrasket over den svingende kvalitet, de ofte har mødt på filament.
”Selv i et batch hvor det burde være det samme, så når du kommer til spole nummer 10 ud af 40, så kan du pludselig ikke printe med det, og så er der et eller andet galt. Og når man så tager prøver, så viser det sig, at det er noget helt andet, som har nogle andre egenskaber – og der bløder mit kvalitetshjerte lidt. Jeg synes det er useriøst, og vi går benhårdt efter at aldrig nogensinde kommer til at ske her”, forklarer Gitte Buk Larsen.
Det er stadig et nyt område for Aage Vestergaaard Larsen at lave filament, men de har en lang og bred erfaring med plast at trække på, så de har gode forventninger til fremtiden på dette område. Og materialet kan bruges til mange produkter. Der er begrænsninger i forhold til medico og fødevare kontakt, da det er genanvendt plast, men ellers vil der være mange produkter, der fremover vil kunne 3D printes med genanvendt plast.
Hvis man mener alvorligt, at man vil gøre noget ved CO2-aftrykket, er der en mulighed her. En undersøgelse Aage Vestergaard Larsen har fået lavet viser, at man sparer miljøet for 2,4 kg CO2 hver gang du bruger 1 kg genanvendt plast mod en ny-vare.
Og det er en vigtig motivation for Gitte Buk Larsen:
”Vores motivation for at gå ind i det her, er ønsket om at gøre en forskel i verden, så alt der her med bæredygtighed og cirkulær økonomi – det gør vi noget ved her i huset. Og vi gør det helhjertet, og det er egentlig sådan, vi altid har gjort det”, smiler hun.
Husstandsaffald kan også give nye produkter
Hos Aage Vestergaard Larsen er det ikke kun filament, der fylder i øjeblikket. Virksomheden har netop fået patent på en ny maskine, der går under kaldenavnet Georg, der gør det muligt for dem, at genanvende husstandsaffald til nye produkter, fordi de kan rense det. Og mon ikke denne opfindelse også kan komme 3D printerne til gode en dag.
”Vi starter med at lave filament af det, vi kalder ’industrial waste’ – altså plast der kommer fra industrien, fra de plastproducerende virksomheder. Og så er step to, at vi kan gå over i den kategori, der hedder ’post consumer’, det vil med andre ord sige, at så bliver det genanvendt plast af noget, der har haft et ”andet liv”. Det kan være en mælkekasse eller en kasse fra IKEA. Og den sidste fase i det her, det bliver, at vi rent faktisk vil kunne lave det af det husstandssorteret affald, som remuladetuber og marmeladebøtter – det ligger lige nu langt ude i fremtiden, men det er målet, at vi vil kunne det”, fortæller Gitte Buk Larsen.
Men arbejdet er i gang og der er god interesse fra kunder og samarbejdspartnere, også fra større virksomheder, der ønsker at få lavet deres eget spildmateriale om til filament, som de kan bruge til nye produkter.
”Der er ingen tvivl om, at der ligger en masse udviklingsmuligheder og samarbejdsmuligheder foran os på det her område”, slutter Gitte Buk Larsen.
Om Aage Vestergaard Larsen A/S
Aage Vestergaard Larsen A/S er Nordens største virksomhed indenfor genanvendelse af plast i høj kvalitet. Når råvaren af genanvendt plast kan bruges til produkter der kan genanvendes igen og igen er vi er en af de mest vidende indenfor det der betegnes som den mekaniske recycling.
Virksomheden blev stiftet af Aage Vestergaard Larsen i 1972. Hans vision om plastikkens mange genanvendelsesmuligheder i høj kvalitet er stadig en af grundpillerne i virksomheden i dag, hvor vi er mere end 55 motiverede og innovative medarbejdere.
Related Posts
05/01/2023
Med AM-teknologi vil Wohn bygge billige og mere bæredygtige Tiny Houses
WOHN er en dansk startup med en vision…
04/01/2023
Dansk genanvendt metalpulver revolutionerer 3D metalprint industrien
Nordic Metals indsamler maskin- og…
13/12/2022
Lostboyslab demonstrerer potentialet ved AM i en cirkulær økonomi
Lostboyslab har skabt et maker lab,…
18/10/2022
BEWI reducerer værktøjets vægt markant og opnår større fleksibilitet
I forløbet Design for Additive…
18/10/2022
3D print gav Newtecs kamerakomponent mere styrke og mindre vægt
Newtec laver optiske sorteringsmaskiner…
18/10/2022
Serman & Tipsmark optimerer nøgle til hydraulikudstyr: Sparer tid, materiale og penge
Serman & Tipsmark arbejder bl.a.…
18/10/2022
Med 3D print spiller violinen bedre og mere bæredygtigt
Larsen Strings producerer strenge til…
18/10/2022
3D printet design får drone til at flyve længere og løfte tungere
Den danske startup Airflight testede…
18/12/2021
Dansk teknologi skaber cirkulær produktion af indlægssåler
Create It REAL har udviklet teknologien…
18/03/2021
Med disruptiv teknologi forbedrer EYE-GO øjenpatienters vilkår
Ved at kombinere AM og sprøjtestøbning…
18/03/2021
Carmo A/S kombinerer AM og sprøjtestøbning og finder frem til en game changer
Kombinationen af AM og sprøjtestøbning…
19/01/2021
Terma reducerer materialeforbrug og produktionstid markant med AM
Hidtil har Terma A/S haft et højt…
30/04/2020
3D print sikrer hurtig produktion af værnemidler under corona-krisen
Hos AddiFab i Jyllinge fandt man, under…