Endnu et vellykket AM Hybrid-forløb:

Virksomheder forbedrer produkter, mens de sparer penge, tid og bliver mere bæredygtige

 

Dansk AM Hub har igen i år – i tæt projektpartnerskab med Krebs & Co. – gennemført et vellykket AM Hybrid-forløb og samarbejdet med fem danske virksomheder, som på forskellig vis har opdaget, hvordan 3D print og hybridfremstilling kan forbedre produktudviklingsfasen og fordre blandt andet innovationskraften og reducere deres time-to-market.

Hybridfremstilling er en samlet betegnelse for en række metoder, der kombinerer 3D print og konventionelle fremstillingsmetoder. Freeform Injection Molding (FIM) er en af disse og kombinerer 3D print med traditionel sprøjtestøbning. Denne form for fremstilling har vist sig at være særdeles fordelagtig på flere parametre såsom tid, økonomi, design og bæredygtighed.

Og her har de deltagende virksomheder på hver deres måde oplevet, at teknologien netop har haft positive effekter på flere eller alle af de nævnte parametre.

”Vi oplever en halveret tidsproces, hvilket både har positive effekter for vores time-to-market, men for os som en startup-virksomhed med begrænsede ressourcer, har det også været økonomisk fordelagtigt”, lyder det fra Thor Grønlykke, stifter og CEO i startup-virksomheden Spraino, som er en af de deltagende virksomheder.

De tidsmæssige og økonomiske fordele hænger sammen med, at teknologien tilmed forbedrer produktudviklingsfasen. Det oplevede man blandt andet med Quickfact hos Nordsjællands Universitetshospital, hvor Research Engineer Anders Baandrup udtaler:

”I stedet for en traditionel produktudvikling med ét dyrt skud i bøssen og potentielt et halv-godt færdigt produkt kan vi teste og optimere løbende. Det er en gamechanger for os, hvor der er så små tolerancer. Quickfact havde slet ikke kunne lade sig gøre uden FIM”.

Også bæredygtighed kom i fokus hos de deltagende virksomheder, som hver især har kunne bidrage til den grønne omstilling ved at anvende hybrid-metoden. Det kom blandt andet til udtryk ved et lavt, næsten ikke-eksisterende materialespild, idet de udelukkende har kunne fremstille efter behov.

Derudover har den lokale fremstilling medført en reduktion i transport, og flere af dem har kunne anvende nye, mere bæredygtige materialer, som kan genbruges, kræver mindre materiale at fremstille og ikke indeholder kemiske, giftige stoffer.

Hver virksomhedscase inspirerer således til brugen af teknologi og illustrerer, hvordan hybrid-tilgangen kan gøre en forskel i fremstillingsvirksomheder.

Vi er stolte over at være en del af dette samarbejde og fortælle de enkelte virksomheders historie – alt sammen i håbet om at kunne inspirere endnu flere, danske fremstillingsvirksomheder til at turde afprøve metoden og potentielt opnå nye højder.

Læs mere om AM Hybrid her og find de enkelte virksomhedscases her:

Er du interesseret i AM Hybrid, eller har du spørgsmål? Kontakt os på info@am-hub.dk.