Læs debatindlægget hos Altinget By og Bolig her.

 

Lad fremtidens teknologi genopbygge Ukraine

Af Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub

 

Danmark har afgivet et vigtigt løfte om at hjælpe med at genopbygge Ukraine. I januar understregede statsminister Mette Frederiksen, at der endnu er meget at gøre – og nu sætter regeringen handling bag løftet ved at etablere en Ukrainefond på syv mia. kr. i 2023.

En stor støtte set i lyset af vores lille lands størrelse – men også en nødvendig, rigtig og vigtig indsats. Og samtidigt en unik mulighed for at vise, at Danmark behersker teknologi og innovation i en sådan grad, at vi kan skabe nye muligheder at tænke bolig og byggeri på og udfordre den nuværende situation, hvor byggesektoren står for næsten 40 procent af den globale CO2-udledning årligt, og heraf kommer 11 procent fra den indlejrede CO2 i byggematerialer som stål og beton.

Et godt eksempel er de seneste års gennembrud for Additive Manufacturing (AM) og 3D print, der for alvor er på vej i byggesektoren, hvor de første danske virksomheder ikke bare er med på udviklingen, men på mange måder også foran. COBOD er verdensførende i teknologiudvikling af 3D betonprintere og skabte for fem år siden Europas første hus i Nordhavnen i København. Vores stærke arkitekt- og designtradition er også i fuld gang med at udvikle fremtidens byggeri på baggrund af teknologien – bedst illustreret med et betonprintet hus i hjertet af Holstebro og et nyt projekt i kanalbyen i Fredericia, der viser, at vi kan printe effektivt og med et mindre CO2 tungt materialemix. Og betonprinteren finder vej ind på danske universiteter og erhvervsskoler, der ser teknologien som en mulighed for at udvikle helt nye kompetencer blandt fremtidens medarbejdere på byggepladsen.

 

Men det bedste eksempel er det næste projekt af 3DCP Group – en sammenslutning af ingeniører, arkitekter, bygningskonstruktører og printeksperter, der ønsker at bygge bedre, hurtigere, billigere og grønnere boliger med 3D print. For snart trodser 3DCP krigen og tager afsted til Ukraine for at 3D printe en børnehave på 270 m2. Et projekt støttet af Ukraines regering, som et første skridt i at afgøre, hvordan teknologien kan anvendes til genopbygning i landet.

For teknologien rummer netop det potentiale – både i forhold til byggeri generelt og især til genopbygning efter katastrofer, hvor AM-teknologien rummer en fleksibilitet, hastighed og mulighed for at bygge mere bæredygtigt, som er oplagt i forhold til den situation, som Ukraine står i. Det bliver dermed muligt at opføre byggerier af høj kvalitet i rekordfart og dermed bygge byer i løbet af måneder i stedet for år – og med det korrekt materiale endda med et markant mindre CO2-aftryk.

 

Det er i virkeligheden enestående, at lige Danmark har teknologien. Vi har konkrete byggerier, der beviser, at vi kan skabe en ny helt ny vej for byggerisektoren. Vi har designere og arkitekter, der forstår teknologiens muligheder. Vi har en hel generation af unge, der skal ud på en byggeplads og bruge ny teknologi til at designe og innovere. Og vi har Ukraine, hvis behov for hjælp skal prioriteres og blive hørt af os, når de nu efterspørger vores kunnen med AM-teknologien.

Vi har i Danmark en styrkeposition i forhold til at sætte vores lille grønne nation på verdenskortet med bæredygtigt byggeri, og vi skal herhjemme være stolte over, at man i udlandet netop ser mod os i disse situationer. Måske ser vi her starten på et nyt dansk erhvervseventyr – men det gør vi kun, hvis vi slår ind på en ny vej som dygtige iværksættere som 3DCP har åbnet. Nu mangler vi bare, at regeringen går med os ad den vej, og sikrer, at de mange milliarder i Ukrainefonden også prioriteres til fremtidens teknologi.