Danmark skal vise resten af verden,

hvordan vi designer, udvikler og producerer fremtidens produkter

 

Nytårshilsen af CEO, Frank Rosengreen Lorenzen:

Det er nok for sent at ønske godt nytår, men jeg tror, at vi er mange, der faktisk ønsker os et godt nyt år. Corona har overskygget alt og alle i det seneste år, og vi trænger til at komme mod lysere tider.

Vi må dog ikke lade en god krise gå til spilde, som Churchill engang sagde, og det glæder mig, at additive produktionsformer har vundet frem under krisen. Vi kan se det på de mange gode eksempler på, hvordan 3D print og AM har hjulpet frontpersonale i hospitaler med værnemidler, ventilatorer eller andet. Vi kan se det i form af den konsolidering, der foregår netop nu, hvor teknologileverandører inden for additiv produktion får store investeringer, og vi kan se det i en fornyet energi i fremstillingssektoren til at tænke værdikæder mere robuste. Vi skal bruge den fornyede energi til også at gøre AM til et aktivt bidrag til den grønne omstilling.

Jeg bliver tit udfordret på, om AM er bæredygtigt i sig selv. Her er der – ligesom for andre produktionsteknologier – stadigt meget at gøre. Jeg synes dog, spørgsmålet ‘Hvordan anvender vi AM til at skabe bæredygtighed?’ er mere relevant. Hvordan kan vi bruge AM til at skabe mere energieffektive produkter, skabe flere og mere cirkulære produktionsmodeller og mere on-demand, digitale og distribuerede værdikæder?

De spørgsmål, synes jeg, at vi i Danmark skulle gå meget højere op i. For har vi konkrete svar på dem, så kan vi også signalere til udlandets mange teknologileverandører og eksperter, at Danmark, som verdens førende grønneste produktionsland, er værd at interessere sig for og investere i. Hvis Apple kan investere 6 milliarder i et datacenter i Viborg på grund af vores grønne energi, stærke energinet og sikre forsyning – så kan HP, EOS eller Stratasys vel også investere i Danmark for at bruge vores grønne energi til additiv produktion, arbejde med vores dygtige fremstillingssektor og AM-eksperter og dermed skabe et helt nyt, dansk produktionseventyr?

Nu er tiden inde til, at vi i Danmark viser resten af verden, hvordan vi designer, udvikler og producerer fremtidens produkter.