Dansk AM Hub indviet med høje ambitioner

Af Søren Winslew, bragt i 3DPdanmark den 11. september 2018

Der var et pænt stort fremmøde, da Dansk AM Hub officielt indviede deres nye lokaler i den gamle kapselfabrik på Carl Jacobsens Vej i Valby. Og det er, på ret kort tid, lykkedes at placere denne nyskabelse centralt i det danske AM univers. Dels i kraft af nogen spændende arrangementer, men nok mest fordi, det er lykkedes at skabe et omfattende netværk, både nationalt og internationalt, og hurtigt fået omsat det til nogle interessante partnerskaber.

Direktør Mads Kjøller Damkjær bød velkommen og fortalte om både om AM Hubs ansatte, netværk og selve dagen, som blev støttet af en række aktører i branchen, blandt andre Aarhus Universitet, 3D Printhuset og Thürmer Tools som stillede op med både viden, materialer og udstyr for at pirre nysgerrigheden og interessen hos de mange gæster.

Vi skal skabe noget, der ikke tidligere har kunnet lade sig gøre
Efter Mads Kjøller Damkjær fik direktør for Industriens Fond (IF), Mads Lebech, ordet. Han fortalte, at IF er sat i verden for at fremme de danske virksomheders konkurrenceevne. Ikke med små forandringer, som virksomhederne udmærket godt selv kan klare, men med de store linjer og projekter, som kan være vanskelige at løfte for den enkelte. Det er derfor, at de er gået ind i projektet Dansk AM Hub. Til det lagde han, at pengene i IF kommer fra fremstillingsindustrien og skal gå tilbage til innovation og til at skabe noget, der ikke tidligere har kunnet lade sig gøre.

Direktør for Dansk AM Hub, Mads Kjøller Damkjær, kunne byde henved 130 gæst velkommen til indvielsen af de nye lokaler.

Udfordringer og muligheder
Bestyrelsesformand i Dansk AM Hub, Tue Mantoni, betonede i sit indlæg, at nok handler Additive Manufactoring (AM) grundlæggende om design og produktion, men det afgørende er at få bæredygtige forretningsmodeller ud af det. Han fortalte begejstret om det amerikanske firma Invisaline, der laver 3D-printede tand-aligners til at rette tænder med. Der hvor man tidligere brugte metalbøjler. De har på relativt få år skabt sig en forretning med en årlig omsætning på 1,5 mia. dollar på at rette folks tænder. Tue Mantoni så gerne, at vi kunne kopiere succes’er som denne med afsæt i Dansk AM Hub.

Tue Mantoni sagde også at vi i Danmark har både nogle udfordringer og nogle muligheder at bære med ind i vores erobring af 3D-verdenen. Udfordringen er, at der er en udpræget mangel på talent, forstået på dem måde, at der ikke uddannes nok folk med de egenskaber, der er brug for inden for AM. Det skal et en større kontakt og et samarbejde med skoler på forskellige niveauer afhjælpe. Mulighederne ligger blandt andet i, at vi er langt mere kompetente inden for bæredygtighed end mange andre lande, og Tue Mantoni tror, at det kan komme til at spille en positiv rolle for vores muligheder inden for AM.

Aarhus Universitet arbejder, sammen med en række partnere, på at udvikle 3D printet mad til patienter med specifikke udfordringer.

3D printet mad er ikke bare for sjov
Lektor Mogens Hinge og videnskabelig assistent Bjørn Kilsgaard far Aarhus Universitet stillede op med en egenudviklet 3D-printer beregnet til produktion af mad. De indgår i et projektsamarbejde med blandt andre Dupont, CreatITReal og Teknologisk Institut om at udvikle 3D printet mad til patienter med særlige udfordringer, fx med hensyn til at synke mad, madlyst eller særlige behov for kosttilskud.

De arbejder fx med at udvikle metoder til at justere konsistens, design og smag ved hjælp af en række forskellige teknikker. På selve dagen viste de – mest for sjov – hvordan de kunne printe smøreost på kik, så gæsterne fik lidt at gå hjem på. Vi ønsker AM Hub tillykke med de nye lokaler og held lykke med projekterne.