3D metalprint er løsningen, hvis danske produktionsvirksomheder skal følge med udviklingen og efterspørgslen fra især udlandet. Derfor ansætter Dansk AM Hub i samarbejde med Herning Kommune en mand til at udbrede kendskabet og brugen af 3D metalprint.
Mens den klassiske Volkswagen kører fra samlebåndet og ud på verdens veje, kører den nye Czinger Vehicles ud fra en 3D metalprinter. Bilen er 100% digitalt fremstillet fra forlygter til udstødningsrør og med kun 80 dele mod Folkevognens nærmere 3.000 dele. Czingeren er produceret i USA og er et godt eksempel på, hvad 3D teknologien kan. Med 3D produktionen kommer nemlig et spændende design, stor holdbarhed og mulighed for at lave konstruktioner, der ellers ikke kan lade sig gøre. Det er en interessant udvikling inden for bilindustrien og noget, som også tyske bilproducenter har særlig fokus på.
Og det kan give både udfordringer og muligheder for hundredvis danske virksomheder, der i dag er underleverandører til den tyske bilindustri, hvis de ikke følger med udviklingen.
– Vi står over for en elektrificering af hele bilindustrien, hvor masser af danske aktører har kernekompetencer. For at sikre deres konkurrenceevne skal de små og mellemstore metalvirksomheder have 3D metalprint ind i deres produktion og forretningsmodel, siger Frank Rosengreen Lorenzen, der er direktør for Dansk AM Hub, en aktør skabt af Industriens Fond netop for at udbrede additive teknologier til dansk industri.
I Danmark har vi cirka 400 danske virksomheder, der leverer alt fra batterier til små komponenter til de tyske bilfabrikker. Hvis de lærer at beherske de mange fordele ved den fremadstormende 3D metalprint-teknologi, kan de være frontrunners på en nøgleteknologi og spille en signifikant rolle i elektrificeringen i bilindustrien samt skabe mange flere jobs.
Og netop derfor er Dansk AM Hub ved at ansætte en person, som med base i Herning kan dække hele Jylland. Med tre 3D metalprintere til rådighed på uddannelsesinstitutioner i Herning og flere andre printere i bagagerummet skal han sørge for, at de jyske produktionsvirksomheder får kendskab til mulighederne og let kan komme i gang med at bruge den nye teknologi – bl.a. ved at tilbyde dem at låne dem en printer midlertidigt for at kunne opleve de mange fordele, før de evt. selv investerer i én.
– I det midtjyske er der stærke metalhåndværk og -traditioner, og der er særligt mange metalvirksomheder i Herningområdet. Samtidig er der en kultur og ånd om at turde sætte barren højt og arbejde sammen med flere interesser samt en tro på, at industri og produktion er en vigtig del af fremtiden og en nøgle for dansk konkurrenceevne, siger Frank Rosengreen Lorenzen.
Herning byder AM og 3D velkommen
I Herning Kommune tror de også stærkt på potentialet og udviklingen i 3D metalprint, og kommunen har afsat halvanden million kroner til området over de næste tre år.
Derfor har Herning Kommune også etableret den Midt- og Vestjyske 3D MetalAlliance sammen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, AU Ingeniørhøjskolen i Herning, DAMRC og Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande med formål at styrke udbredelsen af 3D metalprint.
Den treårige bevilling fra Herning Kommune skal bl.a. bruges til at lave et ansættelses- og kontorfællesskab for AM Hub og 3D MetalAlliancen i Herning, så de to organisationer i fællesskab kan styrke indsatsen for øget anvendelse af 3D metalprint.
– Vi glæder os til at kunne byde AM Hub velkommen til Herning og ser frem til at samarbejde med dem gennem 3D MetalAlliancen. I vores område har vi en stor andel af produktionsvirksomheder, specielt indenfor metalindustrien. Denne styrkeposition skal vi værne om og udbygge yderligere ved bl.a. at skabe de bedst mulige betingelser for industriens teknologiske og digitale omstilling, siger Henrik Kjeldsen, der er erhvervschef i Herning Kommune.
– Samarbejdet med AM Hub kan hjælpe os med hurtigere og bedre at realisere vores ambition om at skabe et kraftcenter, som skal skaffe dansk industri adgang til viden, uddannelser og kvalificeret arbejdskraft indenfor 3D metalprint, vurderer Henrik Kjeldsen.
En større vision
I Dansk AM Hub håber man, at mange andre vil følge Herning Kommunes eksempel og tage de mange fordele ved 3D print ind for at forbedre både produktionen og slutproduktet – som med en digital fremstilling både kan give bedre designs næsten helt målrettet kundens specifikke ønsker, i bæredygtigt materiale og uden transport.
Inden for metal 3D print er der stor vækst internationalt – især i salget af materialer, hvor metal oplevede en vækst på 28 procent sidste år, og metal 3D print gør et imponerende indhug i produktionen af slutkomponenter.
– Det er afgørende, at vores dygtige danske metalvirksomheder har øje for denne teknologi, og gennem vores initiativ i Herning får mulighed for at både at komme i gang, men også videre uden det kræver store investeringer. Vi skal lægge os først i ræset, siger Frank Rosengreen Lorenzen, som har en tydelig vision for dansk industri:
– Måske er tiden kommet til, at vi viser verden, hvordan man gennem denne teknologi producerer en CO2-neutral elbil MADE IN DENMARK.
Se omtalen af indsatsen hos f.eks. TV MIDTVEST
3D metalprinter på AU Herning. Foto: AU Herning.
Related Posts
12/01/2021
Dit juridiske ansvar i markedsføringen af 3D-teknologiens bæredygtige potentiale
Accura advokater har endnu engang…
08/12/2020
Nyt europæisk projekt etablerer produktionsberedskab til fremtidige sundhedskriser
Nyt fælleseuropæisk projekt skal sikre…
24/11/2020
Accuras juridiske anbefalinger til dig, der bruger 3D print
Accura advokater har samlet en række…
22/10/2020
Additive Manufacturer Green Trade Association Announces New Members
Danish AM Hub becomes part of a global…
28/08/2020
Vær bevidst om dit juridske ansvar ved brug af 3D print
Accura advokater har samlet en række…
04/06/2020
The Impact of COVID-19 on the Future of Advanced Manufacturing and Production
Insights from the World Economic…
26/05/2020
Terma reducerer materialeforbrug og produktionstid markant med AM
Hidtil har Terma A/S haft et højt…
15/04/2020
Hybrid: 3D print og sprøjtestøbning skaber adapter til snorkelmaske
I kampen mod Corona har AddiFab med…
07/01/2020
Svenske Prototal AB køber den danske 3D-print virksomhed Damvig A/S
Damvig A/S har indtil salget været ejet…
05/12/2019
Danish AM Hub as winner of German Design Award 2020
In the fall of 2019, Danish AM Hub won…
24/09/2019
3D Print kommer til at revolutionere implantat-markedet
Particle3D har med sloganet "We print…
12/06/2019
Dansk AM Hub vil hente udenlandsk kapital til danske start-up virksomheder inden for 3D print
Et nyt initiativ fra Dansk AM Hub skal…
14/01/2019
40 AM eksperter giver deres bud på udviklingen i 2019
Michael Petch fra medievirksomheden 3D…
08/01/2019
The potential in Additive Manufacturing
07/12/2018
Additive Manufacturing er drivkraften for bilindustriens fremtid
Forbes artikel skrevet af Sarah Goehrke…
27/11/2018
Addifab fordobler omsætningen det første år med 3D print og sprøjtestøbning
Sidste år vandt AddiFab i Jyllinge…
10/09/2018
Dansk AM Hub er dansk anker på nordisk samarbejde om 3D print
Det er første gang der samles et…
07/06/2018
Danske virksomheders konkurrenceevne skal styrkes med 3D print
3D print og Additive Manufacturing er…
06/06/2018
Monoqool var halvvejs i skifteretten – en 3D-printer forhindrede likvidering og grundlagde en millionforretning
Danske virksomheder kan lære meget af…
06/06/2018
Danske virksomheder sakker bagud i milliardstort 3D-kapløb
Med 46 mio. kr. i ryggen skal Dansk AM…
21/03/2018
Siemens investerer stort i 3D print
30/01/2018
Regeringens nye digitale vækstinitiativ vil skabe synergi med AM Hub
I forlængelse af mødet i…
23/01/2018
Huismans 3D printede kran-krog testet til bæreevne på 80.000 kg
Huisman, en verdensomspændende…
22/01/2018
Harvard forskningsprojekt udvikler roterende 3D print metode, der producerer som naturen gør det
Kompositmaterialer, der findes…