Formnext er en af verdens største messer om Additive Manufacturing (AM) / 3D print. I Messehallerne i Frankfurt udstillede over 500 leverandører, universiteter og foreninger alt, hvad der har med AM at gøre. Formnext messen er fire dage lang og tiltrækker besøgende fra hele verden.

 

Dansk AM Hub besøger Formnext 2021

Det gjorde vi for at blive opdateret, for at udvide vores netværk og for at dele vores vision med de besøgende fra AM4U scenen. I denne rapport kan du læse, hvad der har gjort størst indtryk på Dansk AM Hubs CTO Steffen H. Schmidt under hans besøg på Formnext 2021.

 

Formnext er primært om det seneste nye inden for AM, og det er her, de nye maskiner og de nyeste materialer præsenteres for offentligheden. Det er også her, man kan komme til at tale med specialisterne fra de forskellige udbydere eller med strateger og ledere, der stiller deres tid til rådighed. Her er et par af de ting, der var særdeles spændende.

 

Hurtigere print = lavere pris

Nexa3D – en amerikansk producent af 3D printere har fokuseret deres udvikling på at lave maskiner med høj print hastighed. Processen er som sådan ikke ny, men de har monteret fire lasere i printeren i modsætning til de fleste andre producenter, der nøjes med en laser.

Ved at bruge fire lasere simultant bliver print tiden drastisk reduceret. Det er på ingen måde ”bare lige” at få fire lasere til at arbejde sammen, men det er tydeligt, at Nexa3D udelukkende ser deres 3D-printere som produktionsudstyr, hvorfor reduktion af printtid er deres primære fokus.

 

Meltio CNC integrationretrofit din CNC fræser til metal 3D print

Det kan være utroligt dyrt at komme i gang med metal 3D print – ikke bare printeren, men også indretning af rum og udsugning mm. koster mange penge.

Meltio har lavet et system med et printhoved, der kan monteres inde i en CNC-fræser. Således kan man 3D printe og bearbejde i samme center, faktisk i samme opspænding. 3D printhovedet indeholder seks lasere, der smelter en fremført tråd (lidt som MIG/MAG svejsning), og man kan dermed lægge materiale oven på eksisterende emner eller opbygge dem fra bunden.   

 

Software til AM er også blevet et stort område.

Når man konstruerer et emne, der skal 3D printes, er design-reglerne noget anderledes end ved sprøjtestøbning eller CNC-bearbejdning. De går under fællesbetegnelsen Design for Additive Manufacturing (DfAM) og har blandt andet til formål at sikre, at de emner man 3D printer, bruger så lidt materiale som muligt, uden at styrken formindskes. Det giver kortere print tider og lavere pris.

Hexagon MSC Apex Generative Design har udviklet et stykke software der hjælper konstruktøren igennem processen, uden det kræver en Ph.d. i astrofysik.

Man importerer sin eksisterende CAD model, tilføjer de kræfter som emnet vil udsættes for, samt definere hvilket materiale og hvilke 3D print proces man vil bruge. Derefter vil programmet fjerne materiale hvor det ikke har noget formål, og man får en model, der er optimeret for 3D print som resultat.

 

Sidst men ikke mindst var det også glædeligt at flere leverandører var begyndt at se på
bæredygtighed og den cirkulære økonomi inden for 3D print.

 

De store producenter inden for materialer til 3D print som BASF, Evonik, EOS, Kimya, Arkema og Sandvik har tydeligt taget udfordringen op.

CO2 neutral fremstilling af metalpulver samt udvikling af bio baserede plastmaterialer som f.eks. Nylon 11 fremstillet med Castor olie, der udvindes af frø fra en plante, er løsninger, der rækker ud over de traditionelle fossile materialer. Der er også flere materialeproducenter, der skaber cirkulære forsyningskæder, hvor de tager pulver-rester eller plast-affald tilbage fra deres kunder for så at genoparbejde det til nyt materiale.

Hvad var så den personlige favorit ifølge Steffen Schmidt?

Den første var Markforged x7 Blacksmith. Det går ud på at bruge en lille simpel laser måler i deres 3D printer-hoved, der efter hvert printet lag kan opmåle resultatet. Med disse målinger kunne printeren holde øje med, om emnet produceres inden for tolerancen, og ved brug at maskin-læring / kunstig intelligens kunne printeren også forbedre sin egen nøjagtighed ved at lære af sine fejl. Det er en fantastisk implementering af simpel teknologi, som giver helt nye muligheder.

 

Den anden var Protiq, der nu kan tilbyde 3D print i zink. Zink er typisk brugt i fin-elektro-mekanik, stik huse mv., og detaljegraden og kvaliteten af de emner var forbløffende.

Det åbner store muligheder inden for elektronikbranchen – især kombineret med 3D printet kobber.

 

Konklusionen på Formnext 2021

Det var bestemt besøget værd. Det var fantastisk at kunne se, undersøge og føle på det nyeste nye og ikke mindst få de rette personer i tale – alt sammen inden for en velorganiseret messe på kun fire dage lige her midt i Europa. Dansk AM Hub gentager helt sikkert turen, og Formnext lover endnu flere udstillere og endnu flere gæster næste år.

 

Formnext 2022 bliver afholdt d. 15 – 18. november 2022. Ses vi?