Prototal Damvig indfører ny 3D print teknologi til Danmark

 

Som de første i Danmark – og med den første maskine i Europa – udvider Prototal Damvig sin produktionsteknologi med SAF teknologien. Det er en ny 3D print teknologi, som muliggør hurtigere prototypeudvikling og fremstilling af endnu mere komplekse og krævende emner med efterfølgende nye overfladebehandlingsmuligheder. SAF er en robust teknologi til komplekse geometriske emner med snævre tolerancer og høje overfladekrav.

 

Tekst: Prototal Damvig A/S

 

Medicinsk udstyr, brillestel, emballage, cykelhjelme og vitale komponenter, der effektiviserer fødevareproduktionen.  Det er blot nogle af de konkrete 3D-printløsninger, som Prototal Damvigs industrikunder i årenes løb har fået løst på fabrikken i Tåstrup. Nu lægger Prototal Damvig så endnu en avanceret teknologi til den eksisterende pallette af avancerede 3D print-teknologier, som virksomheden tilbyder. Et tæt samarbejde med amerikanske Stratasys er nemlig årsagen til at Damvig nu kan præsentere kunder for nyhed, når de som de første i Danmark introducerer SAF-teknologien (Selective Absorption Fusion Technology).

 

Komplekse løsninger og snævre tolerancer

SAF er en sintring af PA11 pulver. Med SAF-teknologien skabes emner i Nylon 11. Det sker lag på lag ved at varmeabsorberende blæk påføres. Efterfølgende smeltes geometrien sammen via infrarød-følsom HAF (High Absorption Fluid). HAF-processen får plastikpulverpartikler til at smelte sammen lag for lag. Cyklussen gentages, indtil delene – lag efter lag – er færdigbyggede. AF er ideel til fremstilling af emner med komplekse geometrier, herunder f.eks. dele med indre hulrum og hvor tolerancerne er snævre. Fordi produktionstiden samtidig sænkes, er SAF en attraktiv mulighed for mange virksomheder.

 

Bedre overfladefinish

Samtidig rummer SAF gode tekniske egenskaber bl.a. fordi emnet produceret med SAF indkapsles i selvbærende pulveriseret materiale. Det eliminerer behovet for yderligere støttende strukturer såvel på som inden i komponenterne. Det sænker produktionstiden og dermed er det med til at minimere omkostningerne. En yderligere fordel ved den nye teknologi er, at emnerne efterfølgende både kan slibes og males. Det udvider omfanget af efterfølgende overfladebehandlingsmuligheder betragteligt.

 

Fakta:

  • Den robuste højtydende polymer består af et 100 % biobaseret materiale, der er afledt af bæredygtigt produceret ricinusolie.
  • Prototal Damvig oplyser, at man på Stratasys-udstyret kan fremstille SAF-teknologi-emner med maksmål 315 mm X 208 mm X 293mm.