Studerende og virksomheder står allerede i kø til ny 3D print-uddannelse

Udviklingschef Casper Huhnke kan godt se værdien i IBA’s kommende uddannelse indenfor Industriel 3D print. ”Hvis vi skal rykke grænserne for brugen af 3Dprint, er det vigtigt, at der kommer nogen med en opdateret viden, som de kan bringe med til bordet i kombination med vores egne ingeniører”.

 

Det har knap ringet ind til time på landets første videregående uddannelse inden for industriel 3D print, før interesserede virksomheder og studerende står klar til at udforske og blive klogere på teknologiens muligheder og potentiale.

Efter sommerferien begynder det første hold studerende i Industriel 3D print på IBA Nexttech, der som en del af IBA Erhvervsakademi Kolding kommer til at stille både udstyr og ekspertise til rådighed for den nye uddannelse. Og det vækker glæde hos flere virksomheder – blandt andet Alfa Laval, som gennem flere år har brugt 3D print i sin produktudvikling.

”IBA har med den nye uddannelse taget hul på fremtiden. Der er ingen tvivl om, at 3D-print – additive manufacturing – bliver stadigt vigtigere i udviklingen af nye produkter og i produktionen. Vi ser meget positivt på mulighederne for, at vores medarbejdere kan drage nytte af den nye uddannelse”, siger Ole Petersen, der er administrerende direktør hos Alfa Laval:

Professionsbacheloruddannelsen varer halvandet år og er den første og eneste videregående uddannelse af sin slags i Danmark. Undervisningen på den nye uddannelse bliver afviklet over to sammenhængende ugedage, så de studerende har mulighed for at have arbejde ved siden af.

”Uddannelsen er en relevant og hurtig vej til opkvalificering af eksisterende medarbejdere. Uddannelsen er et vigtigt led i, at vi nu kan skabe fremtidens danske producenter, som skal være grundlaget for, at fremtidens bæredygtige produkter designes, udvikles og produceres på dansk jord”, lyder det fra Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub, der arbejder for at fremme udbredelsen af additive manufacturing (AM) / industrielt 3D print.

Bedre produkter udvikles markant hurtigere

Hos Alfa Laval har 3D print gennem flere år været en vigtig del af hverdagen. Det gælder først og fremmest, når folk i udviklingsafdelingen arbejder med nye emner – eller videreudvikler på eksisterende produkter. Hos Alfa Laval bliver 3D print især benyttet i udviklingsarbejdet – blandt andet til prototyper. Ved større – eller mere komplekse opgaver – får firmaet hjælp hos IBA Nexttech, der har specialviden og et langt bredere udvalg af 3D printere.

 

”For os er 3D print en hurtig måde at få testet funktionaliteten af på et nyt produkt. Og vi kan hurtigt afgøre: ”Flyver denne idé eller ej?”, før vi tager det næste step”, forklarer udviklingschef Casper Huhnke.

”Du kan forestille dig mange ting, når du tegner, men hvis du får lavet et 3D print, som du kan sidde med i hænderne og få testet i laboratoriet, gør det en kæmpe forskel”, fastslår udviklingschef Casper Huhnke.

På sit bord har Casper Huhnke for eksempel tre udgaver af den intelligente Think Top-ventil, som Alfa Laval producerer i et stort antal. De tre udgaver er alle 3D printede, og modellerne er i processen gradvist blevet mere og mere forfinede, mens udviklingsafdelingen har arbejdet med dem.

Et arbejde, som med 3D print er gået markant hurtigere end tidligere.

”Uden 3D print kan det tage helt op til tre måneder at få lavet en prototypeform. Med 3D print kan vi have en prototype i hænderne dagen efter, så det gør jo en kæmpe forskel for at komme videre med vores arbejde,” siger Casper Huhnke.

Grænsen rykker sig

Her og nu løser 3D print ikke alle industriens udfordringer, understreger Casper Huhnke. Men han vurderer, at teknologien vil komme til at fylde mere og mere i hverdagen – også hos Alfa Lava. For med tiden bliver teknologien billigere, og så vil den også flytte fra udviklingsafdelingen og ind i selve produktionen. 3D print kan være med til at sikre forsyningen af emner, når man selv kan printe dem.

”Grænsen for hvornår 3D print er en fordel i industrien, rykker sig hele tiden. Blandt andet ser vi, hvordan bil- og flyindustrien i dag bruger 3D print. Det betyder, at der vil ske en hurtig acceleration, fordi det er industrier, som har en meget stor volumen, og som sætter dagsordenen,” vurderer Casper Huhnke.

 

Læs mere om uddannelsen på www.iba.dk

 

Spørgsmål

Anja Sinding Morgen, IBA Erhvervsakademi Kolding, + 45 61 93 95 71 / asmo@iba.dk

Aia Lykke, Dansk AM Hub, +45 61 68 31 88 /al@am-hub.dk