Folketinget har afsat 2,6 millioner kroner i 2024 som tilskud til oprettelsen af et AM-Lab i Østdanmark, nærmere betegnet i Frederikssund. Det nye uddannelsesmiljø vil give regionens virksomheder og unge under erhvervsuddannelse mulighed for at lære og arbejde med de nyeste teknologier såsom 3D-metalprint.

– Det er en meget glædelig nyhed, der vil styrke uddannelsesmulighederne og give det lokale uddannelsesmiljø et markant løft. Jeg er glad for, at vi har kunne samarbejde på tværs af kommunegrænser omkring det her. Det vil komme hele det nordsjællandske område, virksomhederne og de unge mennesker til gavn”, siger Tina Tving Stauning, der er borgmester i Frederikssund Kommune.

Den nye 3D-metalprinter er udviklet af DTU og er faktisk den første af sin slags i verden, da den er baseret på såkaldt ’open hardware and software’. At kunne 3D-printe i metal giver unikke muligheder for at skabe nye og bedre konstruktioner, og så er det samtidig mere bæredygtigt end traditionelt metalarbejde, som typisk genererer langt mere materialespild. Det kommende AM-Lab vil kunne anvendes af både medarbejdere fra virksomheder i regionen samt af unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse.

Hos Dansk AM Hub, som arbejder for at styrke dansk konkurrenceevne ved at fremme brugen af 3D print, vækker beslutningen om at etablere et AM-Lab i Frederikssund også begejstring.

– Vi er rigtig glade for og stolte over, at Østdanmark nu får en facilitet, som kan være med til at afsøge mulighederne inden for metalprint og producere verdens mest bæredygtige metalemner. Vi ser frem til, at faciliteten kommer til at motivere og inspirere fremtidens producenter, og så glæder vi os ikke mindst til at samarbejde med de mange dygtige producenter i området og hjælpe dem med at finde deres vej ind i metalprintsteknologien”, siger adm. direktør Frank Rosengreen Lorenzen, Dansk AM Hub.

Læs pressemeddelelsen fra Frederikssund Erhverv her.

Fakta: Det står der i finansloven

Støtte til udstyr mv. på U/NORD (Campus Frederikssund). Der udmøntes 2,6 mio. kr. i 2024 som et tilskud til U/NORD (Campus Frederikssund), der kan understøtte indkøb af udstyr inden for fx AM-teknologi. Støtten er baseret på anbefalinger fra arbejdsmarkedets parter om, at der i Frederikssund etableres et fokus på udvikling af kompetencer forbundet med Additive Manufacturing (AM).