Danskere genopbygger ukrainsk børnehave med 3D print

Danmark har afgivet et løfte om at hjælpe med at genopbygge Ukraine, og senest i januar understregede statsminister Mette Frederiksen, at der endnu er meget at gøre.

Derfor tager en gruppe af danske ingeniører og arkitekter til Ukraine i april for at 3D printe en børnehave.

Gruppen – 3DCP Group – stiller med et team på tre, der tager deres egen 3D printer med. Og på højst seks uger har gruppen 3D printet en 270 m2 børnehave i højstyrke-beton.

”Vi sagde straks ja til opgaven, da det er en rigtig god mulighed for at vise teknologiens potentiale, som egner sig godt byggeri generelt og især til genopbygning efter katastrofer, da man kan opføre byggerier af høj kvalitet i rekordfart og dermed bygge byer i løbet af måneder i stedet for år. Men først og fremmest er det jo et god karma-projekt, hvor vi får mulighed for at gøre en positiv forskel for et folk og land i nød,” siger Mikkel Brich, der er en af grundlæggerne bag 3DCP Group.

3DCP Group er en to år gammel sammenslutning af ingeniører, bygningskonstruktører, arkitekter og printeksperter, som ønsker at bygge bedre, hurtigere, billigere og grønnere boliger med 3D print-teknologien.

 

3DCP Group blev kontaktet af TEAM4UA, som er en humanitær organisation med målet om at bringe teknologien i spil i forhold til det ukrainske kriseberedskab – her med særlig fokus på genopbygning af huse, skoler og infrastruktur.

”TEAM4U havde udset sig 3D print, da teknologien som byggemetode er meget hurtig, af høj kvalitet og giver stærke og solide bygninger. Og de ringede til os, fordi vi er nogle af de bedste; vi har styr på materialedelen, hvor vi som de eneste printer med et materiale, som muliggør, at man kan opføre byggeriet med et CO2-aftryk på mindre end 5 kg CO2 per m2 om året”, forklarer Mikkel Brich og tilføjer, at nye byggerier højst må udlede 12 kg CO2 om et år.

 

I Dansk AM Hub arbejder man netop for at gøre Danmark verdensførende i at anvende Additive Manufacturing (AM) – også kendt som industriel 3D print – til en mere bæredygtig produktion, hvor der produceres med mindre materiale, mindre spild, mindre transport og mindre CO2-udledning. Sidstnævnte, hvor netop byggebranchen i dag står for 40 procent af den globale udledning. Derfor støtter Dansk AM Hub også projektet og bidrager med både økonomisk hjælp og rådgivning.

”Vi er først og fremmest stolte af, at danske kompetencer bringes i spil i forhold til en nødvendig og vigtig humanitær indsats for det ukrainske folk og især de ukrainske børns vilkår og hverdag,” siger direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen:

”Og her rummer AM-teknologien en fleksibilitet, hastighed og mulighed for at bygge mere bæredygtigt, som er oplagt i forhold til den situation, som Ukraine står i. Vi har i Danmark en styrkeposition i forhold til at sætte vores lille grønne nation på verdenskortet med bæredygtigt byggeri, og vi skal herhjemme være stolte over, at man i udlandet netop ser mod os i disse situationer.”

 

Gruppen har allerede opført et 3D printet hus på 37 m2 i Holstebro, som i øjeblikket er det største 3D printede byggeprojekt i Skandinavien, og som er stedet, hvor 3DCP Group også skal opføre verdens største 3D printede byggeri i 2024. Og derudover er der flere andre internationale projekter planlagt blandt andet i Guatemala.

 

Fakta om byggeriet

  • Børnehavens fulde areal bliver 270 kvadratmeter.
  • Det 3D printede bygninger udgør omkring 230 m2.
  • Ud over betonen til de 3D printede bygninger bruges der også materialer som glas og træ.
  • Børnehaven får fire ’stuer’ på omkring 40 m2 samt et administrationskontor.
  • Byggeriet opføres i byen Lviv – den største by i det vestlige Ukraine og den sjette største by i hele landet.