Danmarks første additive manufacturing (3dprint) pris uddeles til spirende startup, der har printet en børnehave i Ukraine.

I forbindelse med Dansk AM Summit 2023, som blev afholdt d. 21. september i KB Hallen i København, hyldede det samlede danske AM-økosystem og over 600 deltagere, i år de mest banebrydende danske innovationer og projekter indenfor 3d print og uddelte den første AM Impact Award af sin slags.

Det er Dansk AM Hub, der står bag uddelingen af AM Impact Award og det er medlemmer af Dansk AM Hub, der i en måned op til AM Summit har stemt på deres favorit.

Tre virksomheder var nominerede – henholdsvis Lego, Asgaard Metals og 3DCP Group.

Lego for videreudviklingen af deres legendariske træand, som nu kan fremstilles ved hjælp af AM. Dermed viser Lego, at 3d print efterhånden er blevet så modent, at man kan gå fra prototype til slutprodukter.

Asgaard Metal for udvikling af et mere bæredygtigt metalpulver til metalprint på baggrund af en innovativ proces, der opsamler restmetalpulver fra stålproduktion.

Og endelig 3DCP, for på få fage at 3d printe en børnehave i Lviv i Ukraine og vise, hvordan AM-teknologien kan spille en afgørende rolle i genopbygning af humanitære kriseområder.

Dette års vinder blev sidstnævnte, som på fornemmeste måde har vist, hvordan AM-teknologien kan gøre sig gældende i områder, hvor betingelserne for at operere er vanskelige, og hvor tid og fleksibilitet er en afgørende faktor for succes.

Vi er utroligt stolte og taknemmelige over at modtage den første AM Impact Award og motiveres kun yderligere til at gøre en meningsfuld forskel gennem 3d print. Det har været en inspirerende rejse indtil nu og det har kun været muligt på grund af en række dygtige samarbejdspartnere, som har delt vores vision, siger Mikkel Brich, CEO i 3DCP Group.

Frank R. Lorenzen, CEO i Dansk AM Hub udtaler:

Med AM Impact Award vil vi gerne hylde, at vi i Danmark har rykket 3D print og AM fra en nicheteknologi og ud i store og betydningsfulde applikationer, emner og som løftestang bag hele virksomheder. 3DCPs projekt i Ukraine viser netop disse perspektiver, og samtidigt gør de en kæmpe forskel lokalt, hvor forsyningslinjer er særligt udfordrerede. Det er et projekt med innovation, hjerte og mod, og det forstår jeg godt vores medlemmer vil hylde.

Dansk AM Hub har længe fulgt 3DCP Group i deres arbejde for at ændre måden, hvorpå vi tænker byggeri. 3DCP Group har derfor også været med i AM Hubs eget accelerator-forløb AM Venture Journey, hvor virksomheder får hjælp til at kommercialisere og skalere deres forretning yderligere.

Sammen med 3DCP Group og Herningsholms Erhvervsskole har Dansk AM Hub desuden søsat et mindre projekt, der skal udvikle uddannelses- og undervisningsmateriale om 3d printet byggeri.

For med udviklingen af 3d printet byggeri, er der samtidig behov for grundlæggende begreber og principper for 3D-printet byggeri til avancerede teknologier og innovative materialer, ligesom, at det er vigtigt at udvikle viden og brug af teknologien, så vi sikrer mere bæredygtigt byggeri. Målet er at skabe et omfattende og tilgængeligt kursus, der kan bruges af studerende, lærere, forskere og praktikere i den danske byggebranche.