Print og byg: Kan 3D-print i stor skala blive et nyt værktøj for byggebranchen?

Mindre materialeforbrug, lavere CO2 udledninger, nye og mere biobaserede materialer og større designfrihed. En ny rapport fra Dansk AM Hub viser, hvorfor 3D-print kan være et redskab, der giver byggeriet helt nye og mere bæredygtige muligheder.

Byggeriet spiller en afgørende rolle i samfundet og skaber rammerne for vores hverdag. Samtidig er det en sektor med et stort ressourceforbrug og en væsentlig klima- og miljøpåvirkning. Derfor bliver det stadig vigtigere at undersøge nye veje og teknologier, der kan gøre byggeriet mere bæredygtigt – fx ved at tage helt nye redskaber i brug.

En ny rapport fra Dansk AM Hub støttet af den filantropiske forening Realdania undersøger 3D-prints potentiale i byggeriet. Og der er meget at komme efter.

”3D-print har store fordele i forhold til konventionelt byggeri og vores rapport viser en stor samling af de mange fantastiske projekter, der er overalt i verden, hvor der eksperimenteres med nye materialer, design og 3D-print. Da bygningen eller bygningsdelene bliver printet lag for lag, kan du tilpasse mængden af materialer til det enkelte byggeri ude på byggepladsen. Du kan også specialdesigne konstruktioner, der optager kræfterne helt præcist, så du undgår overdimensionering. I begge tilfælde undgår du overforbrug af materialer,” siger innovationschef i Dansk AM Hub Birgitte Arendsdorf Olsen.

Print med biobaserede byggematerialer

Et lavere materialeforbrug giver markant mindre affald og et reduceret CO2 forbrug. Samtidig er 3D-print en genvej til flere nye og eksperimenterende materialer. Printeren kan fx fodres med genbrugsplast eller biobaserede materialer som hamp, ålegræs og ler. Ligesom, at der kan skabes fx paneler hvor skallen er printet af genbrugsplast og fyldet er lavet af biogent materiale som mycelium.

”I Barcelona har de printet et hus med lokal jord gravet på stedet. Jeg kan sagtens se for mig, at man høster materialerne til bygningen direkte på byggepladsen i fremtiden. Prøv at tænke hvor meget transport vi kunne spare, hvis bare 10% af materialerne på grunden kunne bruges direkte i bygningen, siger Birgitte Arendsdorf Olsen.

Manglende viden om 3D-print

3D-print kan også kræve færre mandetimer end traditionelt byggeri, giver større designfrihed og mulighed for at bygge bygninger, som let kan skilles ad. Trods de mange fordele ved teknologien er der dog stadig langt mellem de 3D-printede bygninger i Danmark. Det skyldes, at der er mange fordomme om æstetikken, der mangler viden om teknologien, og så spænder den nuværende lovgivning ben for mere eksperimenterende materialer.

Derfor er der brug for mere partnerskab på tværs af byggeriets værdikæde for at få gevinsterne i spil, mener Birgitte Arendsdorf Olsen:

”Vi har brug for flere partnerskaber mellem producenter af biobaserede byggematerialer, producenter indenfor 3D-print og vidensinstitutioner, hvis vi skal løfte teknologien til næste niveau. Vi skal også have flere pilotprojekter på banen, så vi kan udbrede kendskabet til teknologien og nedbryde fordommene omkring 3D-print. Og ja, så har vi brug for et bygningsreglement, som er mindre konservativt overfor nye materialer. Der er nok at tage fat på. Men hvis vi knækker koden, kan vi skabe et helt nyt og meget mere cirkulært byggeri,” slutter Birgitte Arendsdorf Olsen.

 

Rapporten AM in Construction

Rapporten AM in Construction er forfattet af Dansk AM Hub med bidrag fra Molio, Contec Lab og HD Lab.

Rapporten er støttet af Realdania og Industriens Fond.

Læs hele rapporten her.