Kan 3D print redde verden?

Ovenstående spørgsmål var et af mange, der blev stillet og besvaret til Skandinaviens største konference om 3D print, hvor fokus var på mange forskellige fremtidsperspektiver med udgangspunkt i 3D print teknologien, der i disse år udvikler sig eksplosivt.

Billede1
Omtrent 300 mennesker var mødt op til Danish AM Summit for at blive klogere på den mange muligheder som 3D print og AM åbner op for.

Min kindtand i venstre del af undermunden. Den er den eneste direkte erfaring, jeg har med 3D print, da jeg ankommer til Danish AM Summit – et gratis arrangement der løber af stabelen i konferencecenteret Docken i Nordhavn i København.

Min kindtand, der i øvrigt er lidt glattere og lækrere end resten af mine tænder, er nemlig 3D printet af min tandlæge. Og den fungerer upåklageligt. Men i løbet af denne dag, vil jeg opdage, at der er mange flere muligheder i 3D print end bare at få mit gebis til at spille.

billede2
Forskellige strukturer 3D printet i ét stykke.

Additive Manufacturing

Før jeg går videre, er det vigtigt lige at få styr på et begreb, som i denne henseende er lige så centralt som 3D print. Konferencen jeg deltager i hedder jo, som nævnt, Danish AM Summit. AM står for Additive Manufacturing, som ret beset er meget nært beslægtet med 3D print. Men der er dog en forskel. Principielt baserer begge fænomener sig på, at producere genstande lag-på-lag. Denne praksis muliggør, at man kan producere genstande i ét stykke ud fra en digital fil. Men hvor 3D print mest er blevet brugt til f.eks. lynhurtige prototyper i plastik, er Additive Manufacturing (AM) fokuseret på at lave slutprodukter til industrien i forskellige former for hårdføre materialer – ofte metal.

Infoboks:

Danish AM Summit er arrangeret af Dansk AM Hub, som er Danmarks platform for digital og additiv fremstilling. Dansk AM Hub er en åben alliance, som står sammen om at demonstrere og formidle de positive effekter af 3D print og AM for virksomheder, for kunde, for udvikling og for bæredygtighed.

Hurtigere, lettere, stærkere

En et lettere omskrivning af de Olympiske Leges motto (hurtigere, højere, stærkere) beskriver meget godt, hvad man kan opnå, ved at benytter 3D print og AM i forhold til konventionel produktion.

Til Danish AM Summit er internationale talere kommet fra nær og fjern, fra Sverige til England, fra Grundfos til IKEA, for at inspirere de 250 tilhørere med deres erfaringer og visioner indenfor 3D print og AM.

En af dem er Andy Middleton, der er president i Stratesys, som er en af verdens største 3D printer virksomheder. Han fortæller om, hvordan 3D print har været med til at gøre motorer i BMW´er flere kilo lettere, samt hvordan NASA har reduceret antallet af komponenter i deres rumfartøjer og satellitter fra at være udgjort af 140 dele til kun at bestå af 16 dele . Det bevirker at der er færre ting, der kan gå i stykker og man har samtidig opnået en vægtreduktion på 50 procent, hvilket betyder alverden indenfor rumfart.

billede3
Med 3D print kan man lave lettere produkter, der består af færre komponenter. Dette kan bevirke, at de sjældnere skal repareres, fortalte Andy Middleton fra 3D print virksomheden Stratesys.

Andy Middleton fortæller også, at hans firma har været med til at producere flysæder, der vejer så meget mindre end almindelige flysæder, at det giver en mærkbar besparelse på forbruget af flybrændstof i konventionel kommerciel flyvning. Dette er til gavn for planeten, og ressourcebesparelser og bæredygtig produktion er faktisk aspekter ved 3D print og AM, der er på sinde hos stort set alle dagens talere.

Instagram-momentet 3D print venter på

Efter en ilt-pause, hvor jeg udover frisk luft også har skaffet mig lidt bagværk til min søde tand, er tiden kommet til dagens breakout sessions. Jeg vælger oplægget ‘Future Manufacturing in relation to Climate Change’ med svenske Märtha Rehnberg, der er medstifter af DareDisrupt – et nordisk selskab som specialiserer sig i ’eksponentiel teknologi og ansvarlig disruption’.

Billede4
Märtha Rehnberg fra DareDisrupt mener, at 3D print teknologien på mange måder kan være til gavn for verden, men at den mangler sit endelige gennembrud.

Märtha Rehnbergs hovedpointe er, at for at bryde endeligt igennem mangler 3D print det, som hun kalder ’Instagram momentet’. Med den term henviser hun til, hvordan Instagram disruptede fotoverdenen ved at få næsten os alle til at droppe digitalkameraet og skyde med vores smartphones i stedet. Og gemme billederne på Instagram i stedet for på computeren.

”3D print venter på den killer app, det gennembrud, der får os til at gøre ting anderledes. 3D print mangler det ultimative Instagram moment”.

Selvom det helt store Instagram moment for 3D print endnu er udeblevet vokser industrien stadig eksponentielt. Antallet af virksomheder der fremstiller 3D-printere er fordoblet på to år.

Et bud på hvad der kan afstedkomme det efterspurgte ‘Instagram moment’ er 3D printing som led i customization af hverdagsprodukter. F.eks sneakers eller møbler.

En skræddersyet stol

I svenske IKEA ser man store muligheder i at lave skræddersyede produkter i fremtiden ved hjælp af 3D print teknologi, fortæller Olaf Szukowicz, der er projektleder for Material & Innovation Development i den svenske møbelmastodont.

billede5
IKEA’s Olaf Szukowicz fortalte om møbelvirksomhedens store ambitioner om at implementere 3D print teknologi.

Olaf Szukowicz beskriver et IKEA-projekt, der tager udgangspunkt i det hastigt voksende fænomen e-sport, der får millioner af mennesker til at spille computerspil som levevej 20 i timer om dagen. Med røven i sædet.

”Det er bare et spørgsmål om tid før de får alvorlige problemer med deres kroppe, hvis der ikke bliver gjort noget. ”

I samarbejde med e-sport legenden Tommy Ingemarsson og firmaet UNYQ har IKEA lavet stolen Ubik til verden mest ekstreme ’siddere’. Stolen bliver perfekt tilpasset den enkelte gamer, ved at denne får sin krop scannet og analyseret i et IKEA varehus. Ved hjælp af 3D print bliver der produceret indlæg til stolen, så den passer ergonomisk perfekt til gamerens krop.

Billede6
Ubik gamer-stolen blev præsenteret til IKEA Democratic Days 2018. Foto: IKEA.

Denne teknologi kan også bruges til bedre at servicere de estimeret 15% af mennesker i verden, der døjer med en form for fysisk handicap. F.eks. er IKEA ved at lave produkter, der kan bruges af folk uden hænder.

Mindre spild, mere fantasi

Fra Danish AM Summits hovedscene fortæller IKEA’s Olaf Szukowicz også at virksomheden for tiden er ved at åbne sine første varehuse i Indien og på Filippinerne. Og som tingenes tilstand er nu, bliver der transporteres store mængder møbler ud til disse nye varehuse. Men i fremtiden vil denne transport på tværs af verdenen ganske simpelt kunne undgås ved hjælp af 3D print teknologi, spår Olaf Szukowicz:

”I fremtiden vil vi bare sende en digital fil og derefter kunne producere produktet i det enkelte land. Vil heller ikke længere være nødt til at masseproducere, og dermed ofte overproducere, fordi vi kan producere baseret på den reelle efterspørgsel i det enkelte land”.

Billede7
De forsamlede til Danish AM Summit var opslugt af de mange informationer og indsigter vedrørende 3D print og AM, der blev præsenteret fra scenen.

Kun fantasien sætter grænser.

Ifølge Andy Middleton fra Stratesys er der nærmest uanede muligheder ved 3D print og AM, og det gælder om at blive ved med at udvide potentialet og skubbe til grænserne for, hvad man kan med teknologien

”Den store udfordring er ikke at falde i et status quo”.

Märtha Rehnberg fra DareDisrupt fortæller i samme dur, at vi i forhold til 3D print teknologi skal turde at tænke stort. Ja, faktisk mener hun, at mulighederne er så vidtfavnende, at man bør tage udgangspunkt i fiktion, når man udvikler nye produkter. Som eksempel fremhæver hun fænomenet ‘Seascrapers’, som er højhuse, der rager dybt ned under havoverfladen. Seascrapers er et bud på fremtidens flydende boligform tilpasset at vandstandene stiger. Det lyder måske lidt langt ude, men en sådan Waterworld 2.0 virkelighed ligger måske ikke så langt ude i fremtiden, som man går og forestiller sig.

Billede7
Andy Middleton fra Stratesys spår, at udviklingen indenfor 3D print og AM vil accellerere vildt de næste 5 år. Til højre kommunikationsekspert Astrid Haug, der var vært ved Danish AM Summit.

En ting er at tage det lange lys på i idéudviklingen. Teknologien skal jo også kunne følge med. Men Andy Middleton forudser at kvaliteten af materialerne, der arbejdes med i 3D print i dag vil mangedobles indenfor de næste 5 år. Derudover vil ny Matrix print teknologi muliggøre, at man vil kunne printe op til 50 gange hurtigere, end man kan i dag. Så hvis 3D print ikke allerede er det, vil det snart udgøre et fuldgodt alternativ til konventionelle produktionsmetoder.

billede8
En stor del af dagens talere blev til sidst samlet i en paneldebat, hvor Henrik Føhns fra podcasten TechTopias var vært.

Da Danish AM Summit er ved vejs ende, er jeg ikke i tvivl om, at Danmark – og resten af verden – muligvis står på tærsklen af en ny industriel revolution. Og det bliver ovenud spændende at se, hvor langt man kan presse de nye produktionsteknologier. Så de ikke bare gør verdenen en kindtand bedre, men mere til.

Og for at besvare spørgsmålet i artiklens overskrift: Kan 3D print kan redde verdenen? Svaret lød entydigt i den paneldebat, der markerede dagens afslutning:

3D print og AM kan være med til at forandre den måde, som vi tænker og gør tingene på. Og dét kan være med til at redde verden.