McKinsey: AM-sektoren er vokset til en industri på 13,4 milliarder euro med en årlig vækstrate på 22 procent, med industrien for medicinsk udstyr som frontløber

I en artikel fra McKinsey & Company fremgår det, at en analyse af AM-sektoren viste, at den i 2020 var vokset til en industri på 13,4 milliarder euro med en årlig vækstrate på 22 procent. Anvendelsen af 3D-print teknologien har til gengæld – til trods for sit store potentiale – fortsat ikke fået sit helt store gennembrud grundet en opfattelse blandt producenterne af, at fordelene ved teknologien er begrænsede. Dog har især en iøjnefaldende sektor, nemlig industrien for medicinsk udstyr, formået at bevæge sig ud over disse opfattede begrænsninger ved teknologien. Her anvendes AM-teknologier rutinemæssigt og i stor skala til at producere en bred vifte af produkter, herunder proteser og implantater, kirurgiske guider og anatomiske modeller til præoperativ planlægning eller patientuddannelse.

På trods af at producenter har svært ved at finde ud af, hvordan AM vil gavne dem og designingeniører typisk har begrænset viden om AM-systemers muligheder eller om, hvordan man designer til AM, har nogle industrielle brugere dog opnået betydelige fremskridt i direkte produktion ved hjælp af AM, herunder industrien for medicinsk udstyr. Denne industri er især lykkedes, fordi man beskæftiger sig med personligt tilpassede produkter, der tilbyder fordele for patienter og klinikere, som konventionelle produktionsteknologier ikke kan matche.

I stedet for at bruge tid på at tilpasse knogler eller forme et standard ortopædisk implantat, kan en kirurg blot printe en skræddersyet enhed fremstillet til at matche den enkelte patients morfologi. AM bliver derudover også udforsket i den farmaceutiske sektor ved at bruge 3D-printteknikker til at producere piller med tilpassede lægemiddeldoser.

Efter årtier som relevant produktionsteknologi er additiv fremstilling altså på nippet til stjernestatus. Hurtigere maskiner, bedre materialer og smartere software er med til at gøre AM til en realistisk løsning til mange produktionsapplikationer i den virkelige verden. Efterhånden som de tekniske barrierer falder, må producenterne være nødsaget til tilegne sig en dybere forståelse af disse hurtigt udviklende teknologier og dermed også tænke på at opbygge færdigheder, processer og forretningsmodeller, der er nødvendige for at få additiv fremstilling til at sætte et endnu større præg på den industrielle verden.

 

 

Hele artiklen fra McKinsey & Company kan læses her.