Danskere 3D printer årepresser til sårede i Ukraine

 

Det ukrainske militær har et akut behov for hjælp i form af årepresser til både sårede soldater og civile – og derfor samles det danske 3D print-miljø nu om at producere og sende 3D printede årepresser til Ukraine.

Helt konkret er det håndtaget og spænder, som 3D printes, og de dele bliver allerede i næste uge sendt til Ukraine, hvor de samles og får stof på, så de fx. kan bruges som udstyr til førstehjælp.

”Teknologien rummer en fleksibilitet og hastighed, som gør den oplagt i den situation, som Ukraine er i, hvor de mangler basalt udstyr og har svært ved at skaffe det. I Danmark har vi en usynlig fabrik med tusindvis af 3D printere – både private og professionelle – og den fabrik bringer vi nu i spil”, siger Frank Rosengreen Lorenzen, der er direktør i Dansk AM Hub, som arbejder for at fremme udbredelsen af Additive Manufacturing – også kaldet industrielt 3D print.

 

Dansk AM Hub støtter indsatsen ved bl.a. at donere materiale – filamentet – til de 3D printede dele, som er recycled PLA fremstillet i Europa af genoparbejdet fødevareemballage købt gennem Lostboyslab i Malmø, som har testet designet af blandt paramedicinere i flere lande.

De første spoler filament fra Dansk AM Hub er allerede på vej til 3D Verkstans danske kontor på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier, hvorfra det distribueres til de danske frivillige såkaldte makers – altså folk, der samles i grupper for at lave og producere ting i et fælles ønske om at løse aktuelle udfordringer.

”Makers-communityet er i stand til lynhurtigt at reagere på en krise og omdesigne ting, så de passer til den enkelte situation og enkelte behov især i krisetider. Gennem vores netværk af virksomheder og private kan vi reagere straks og netop producere det, der skal for at redde menneskeliv”, siger Michael Lysgaard, founder af MakersHelp.

Michael Lysgaard forventer, at man allerede i næste uge kan sende tusindvis af årepresser af sted til Ukraine. Det er foreningen Bevar Ukraine, der står for logistik og færdiggørelse af årepresserne, mens Center for Industri i Viborg har bidraget med deres viden inden for sundhed og medicinsk 3D print og bistået med udvikling og test af de 3D printede årepresser.

 

Det er ikke første gang, at det danske 3D print-miljø samles for at hjælpe med en mangel på udstyr i kriser. Da der opstod et akut behov for værnemidler i verden under Coronakrisen, samledes de også om at levere gratis 3D printede løsninger i form af masker, visirer og sikkerhedsudstyr.

 

Læs omtalen om indsatsen her:

Jyllands-Posten

Berlingske

Kristeligt Dagblad

Ekstra Bladet

B.T.

TV2 Nyhederne

TV Avisen

Radio4

Ingeniøren

Plastforum