Læs debatindlægget hos Børsen her.

 

Lad ikke forsyningskrisen gå til spilde

Af Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub

Man skal aldrig lade en krise gå til spilde. Churchills ikoniske citat er mere relevant end nogensinde. For vi har kriser nok; boligkrise, rekrutteringskrise, en mulig aktiekrise, coronakrise, klimakrise – og nu forsyningskrise.

IMF har for nylig pessimistisk vurderet, at forsyningskrisen vil ramme væksten allerede i år. Er man én af de mange danskere, der vil bygge en træterrasse, køre elbil eller tale i en iPhone 13, ved man, at de globale leverancekæder ikke er så smidige som ellers, og at prisen på basale råstoffer og komponenter som stål, træ, plastic og mikrochips er skudt i vejret.

Vi ser nu udfordringerne ved en industrialisering, hvor vi udelukkende har fokuseret på at producere billigt og sælge dyrt. Som konsekvens ser vi et asiatisk produktionsmonster, der med et uoverskueligt net af sejl- og fragtruter sikrer, at vi i de rige lande får lige den vare, som vores Facebook feed får os til at ønske. Og det er derfor, at jeg nu drikker kaffe af et krus, hvis design er pæredansk, men som er produceret i Kina (ej at glemme Bitz-krisen).

Coronakrisens udbrud i produktionslande og en dyr parkeringsbillet til verdensøkonomien pga. en dårlig parallelparkering i Suez-kanalen ryster de såkaldt effektive leverancekæder. Men der er en ny vej væk fra centraliseret produktion: Distribueret produktion.

Hvor der produceres gennem et netværk af mindre spredte produktionscentre, som alle er digitalt forbundne. Hvor en producent kun producerer, når det er nødvendigt. Hvor lokal produktion er lig minimal fragt og med robuste leverancekæder til følge. Hvor vi gentænker produktionen – f.eks. med 3D print – i en ny distribueret model. Ingen forsyningskrise – og klimakrise? Vi ser eksempler på, at 3D print i produktionen og strategisk placeret tæt på slutbrugeren kan reducere CO2-udledningen med op til 50 pct. sammenlignet med almindelig produktion.

Forsyningskrisen afslører behovet for at gentænke vores produktionssystem. Lad os ikke spilde den mulighed, men i stedet få vores dygtige producenter til designe, udvikle og producere mere decentralt, så vi viser verden, hvordan fremtidens grønne og robuste produktion ser ud.