Da IBA Nexttech første gang afviklede ’Introduktion til industriel 3D-print’, var Peter Nissen fra LEGO System A/S blandt deltagerne på efteruddannelsen. Peter arbejder som værktøjsmager, og han er blevet vant til at arbejde med additive manufacturing i sin hverdag.

– Jeg synes, det er en virkelig spændende teknologi. Den åbner for utroligt mange muligheder, når du skal løse en opgave, fortæller Peter Nissen.

Hos LEGO arbejder han altid i metal, når han formgiver nye emner. Men i løbet af de fire undervisningsdage på ’Introduktion til Additive Manufacturing’ blev han og resten af holdet sat ind i en række af de centrale teknologier, man kan benytte – herunder pulverprint, resinprint og trådprint.

– Uanset hvilken teknologi, du anvender, er der vigtige krav til dit design. For du kan 3D-printe næsten alt, men dit emne skal jo også være holdbart. Ved du ikke nok om styrkelære, part orientering og support, risikerer du, at dit arbejde ender lige i skraldespanden. Det er noget af det, man får rigtig godt forklaret i løbet af undervisningen på IBA, fortæller Peter.


IBA har planlagt to nye holdstarter i ’Introduktion til industriel 3D-print’. Værktøjsmager Peter Nissen fra LEGO System A/S deltog, da efteruddannelsen blev lanceret i 2024.

Han kom selv til at arbejde med additive manufacturing ved lidt af et tilfælde. Det var en kollega hos LEGO, som spurgte, om det mon ikke var noget for ham. Kollegaen introducerede ham til 3D-printeren, og så var Peter i gang.

Senere var det så en chef, der spurgte, om han mon ville deltage på ’Introduktion til Additive Manufacturing’ på IBA. Det kan man tilmed søge tilskud til som efteruddannelse. Man kan blandt andet søge Omstillingsfonden til at dække udgiften til forløbet. Det foregår nemt, samtidig med at man udfylder sin ansøgning.

– Jeg fik genopfrisket min viden, så det fungerede rigtig godt som grundforløb. Samtidig fik jeg en bred baggrundsviden om alle de andre muligheder, man har med 3D-print teknologi, siger Peter.

Han tilføjer:

– Underviserne var godt inde i stoffet og vidste, hvad de talte om. Så hvis man har interesse for at arbejde med additive manufacturing, får man en rigtig god introduktion på IBA.

IBA tog hul på AM-efteruddannelsen i 2024, og erfaringerne herfra bliver brugt i det videre arbejde. De næste hold i ’Introduktion til industriel 3D-print’ har planlagt holdstart den 12. marts og 30. april i 2025. På IBAs hjemmeside er der mulighed for at læse mere om både uddannelsen og mulighed for at søge tilskud.

Hvis du vil høre om mulighederne med AM for din virksomhed, så ræk gerne ud til os her.