En faglig storfamiliefest.

Sådan kunne man kalde årets AM Summit, der løb af stablen 24. oktober i Øksnehallen på Halmtorvet i København. For rigtig mange af deltagerne kendte hinanden. Fra samarbejder, udviklingsprojekter eller som kunder og leverandører. Eller fra tidligere års AM Summit. Andre delte blot en fælles interesse og fascination over de svimlende muligheder i AM-teknologien.

930 deltagere stimlede sammen til en dag proppet med oplæg og talks med stor spændvidde. Den rakte fra nogle af verdens førende eksperter inden for 3D-print og Additiv Manufacturing til nybegyndere, der pitchede deres startups og fortalte om deres første skridt på markeder.

Her var materialefolk, softwareudviklere, hardwareproducenter. Designere, forskere, investorer, innovatører og en masse mennesker, der har fået gode idéer og levet dem ud med 3D-print i et væld af nyskabende frembringelser. Vegansk laks, kunstige rev til havne, et hus bygget af svampe og affald og 3D-printet modetøj for at nævne nogle få af de mere iøjnefaldende.

Den nysgerrige udviklingsingeniør

Mange deltagere var interesseret i at høre om de nyeste fremskridt og teknologier. Udviklingsingeniør Hans Henrik Iuel fra pickup-producenten Ortofon bruger AM Summit til at finde nye måder at udnytte 3D-print på.

”Jeg vil se, hvad vi kan med 3D-print, hvor udviklingen går hen. Vi vil ud på kanterne af, hvad vi kan opnå, og så er jeg interesseret i de miljømæssige gevinster, for vores kunder går op i bæredygtighed, og at produktionen forurener mindre,” sagde Hans Henrik Iuel.

Udviklingsingeniør Hans Henrik Iuel fra Ortofon brugte også AM Summit til at netværke med gamle kolleger og samarbejdspartnere. Foto: Thomas Sjørup.

Ortofon producerer pickupper til pladespillere i Nakskov og bruger selv en 3D-printer til at fremstille fiksturer til produktionen. Det er anordninger, som montørerne spænder pickuppen fast i, når de f.eks. skal tampontrykke firmanavn på dem. Men Ortofon får også 3D-printet et hult mellemstykke af pickuppen i titanium, som fyldes med et pulver for at reducere vibrationer. Mellemstykket printes hos Teknologisk Institut, som også deltager på AM Summit.

”Vi kan ikke lave mellemstykket uden 3D-print, så jeg skal da hen og snakke med TI, ligesom jeg vil snakke med andre metalprintfolk. Og så vil jeg mingle med gamle R&D-kolleger, jeg kender fra min tid hos Nokia og Ambu. AM Summit handler meget om netværk for mig,” sagde Hans Henrik Iuel.

Ingeniør hos Ambu: Vi skal presse os selv på udvikling

Lidt efter fik udviklingsingeniøren en kop kaffe med Jan Guldberg fra Ambu, der producerer medical devices i plast til hospitaler og redningstjenester. Guldberg er også interesseret i nye trends, og så går han meget op i materialer.

”I dag vil jeg følge med, om der er nye, spændende ting, vi kan bringe ind i huset hos os selv. Vi skal presse os internt i udviklingen med det nyeste inden for 3D-print. Ofte tales der på AM Summit om nye, miljøvenlige og bæredygtige materialer, og det regner jeg med at få tips til,” sagde Jan Guldberg fra Ambu.

Principal engineer Jan Guldberg fra Ambu er på besøg ved standen hos plastvirksomheden J. Krebs & Co, som han jævnligt samarbejder med. Foto: Thomas Sjørup.

Han forklarede, at Ambu bruger 3D-print til prototyping og udvikling af nye endoskoper, som er udstyr til kikkertundersøgelser. Ambu producerer selv 3D-printede prototypekomponenter i plast og får 3D-printet sprøjtestøbe-værktøjsdele med optimeret køling i stål hos underleverandører.

”Plastik skal køles ned under støbeprocessen. Vi laver mange komponenter på kort tid, så det er meget vigtigt at optimere støbeprocessen og kølingen og få nedbragt produktionstiden. Her kan 3D-print skabe de optimale formdele, som vi bruger i produktionen,” sagde Jan Guldberg, der beskrev den danske plastindustri som ret lille.

”Så der er stor mulighed for at netværke med dem i industrien her på AM Summit. Vi hjælper hinanden.”

Naturen som den store læremester

Et stort tema på AM Summit var biomimicry – eller biomimetik på dansk. Flere oplægsholdere og udstillere viste, hvordan de løser problemer ved at lade sig inspirere eller efterligne naturens former og mønstre.

Netop biomimicry glædede deltageren Kristine Garde fra DTU Skylab sig til at dykke ned i. Hun er oprindelig biolog, men arbejder i dag som sektionsleder på DTU’s innovationshub.

Hun lyttede til oplæggene fra biomimicry-eksperterne Beth Rattner og Ayla Kiser på hovedscenen. Bett Rattner, tidligere leder af Biomimicry Instute, talte om, hvordan intet i naturen går til spilde, fordi alt nedbrydes til næringsstoffer, som genbruges. Hun sammenlignede med AM, hvor man kan nedbryde genstande og genanvende materialerne for at 3D-printe nye genstande. Og brugen af affald og nye materialer var særlig interessant for Kristine Garde.

”Det var superinteressant at høre om alle de nye materialer, man printer i. For eksempel træ og så det nye, som Matteo Baldassari og Concr3de gør, hvor de skaber nye statuer ud af gamle (med binder jetting, hvor 3D-printeren tilfører et bindemiddel til pulver, som kan stamme fra nedbrudte genstande, red.). Og så var jeg vild med pavillonen og alle de muligheder, det fører med sig,” sagde Kristine Garde om I AM MSHRM-pavillonen, som BIG Architects og Dansk AM Hub har udviklet sammen med virksomhederne MDT og Naturpladen.

Summit skaber overblik

Den iøjnefaldende, smukke pavillon var udstillet centralt i Øksnehallen. Den er skabt af rammer, som BIG har designet, og som MDT har 3D-printet af affald og genanvendt bioplastik. I rammerne har Naturpladen ladet svampemycelium vokse og derefter opvarmet pladerne i en ovn for at skabe en hård overflade.

Kristine Garde brugte AM Summit både til at få overblik over nye strømninger og vedligeholde kontakter. DTU Skylab driver 12 værksteder og laboratorier for DTU startups, som de hjælper med alt fra fødevarer til metalarbejde, samt konventionel 3D-print. Hun ville også holde kontakt med Skylabs underleverandører, hvoraf nogle var udstillere.

”Vi arbejder blandt andet sammen med Prototal og EXO360, og vi vil gerne lave et godt netværk af underleverandører. Så kan vi sige til vores startups, at de kan tale med underleverandørerne, når vi ikke længere kan hjælpe dem,” sagde Kristine Garde, der kaldte sig selv en ingeniør in disguise, selv om oplæggene også vakte den gamle biolog i hende.

”Det var så fedt at høre om verdens hurtigste cykel, hvor designerne lod sig inspirere af pukkelhvalen. Og så genkendte jeg silikatmikroalger i de mønstre, som Ayla Kiser viste i sine slides,” sagde Kristine Garde, der som biolog netop arbejdede med mikroalger.

Moderator Dennis Ritter udpeger de særlige folder på sadelrøret af verdens hurtigste cykel. Dem har producenten Pinarello og designeren Luca Oggiano (t.h. i billedet) ladet sig inspirere til af pukkelhvalens såkaldte tuberkler, som er små knolde på finnerne. Foto: Thomas Sjørup.

Hun har fulgt 3D-print i årevis, og på dette AM Summit oplevede hun et nybrud.

”I en del år rykkede 3D-print sig ikke så meget. Men nu sker der noget.”

De unge innovatører står klar til at overtage

Den udvikling har Dansk AM Hub forsøgt at skubbe på, blandt andet ved at støtte startups med et særligt startup-program. Øksnehallen genlød da også af pitches fra iværksættere, der bruger AM og 3D-print som deres foretrukne produktionsmetode.

Men helt unge innovatører deltog også på AM Summit, der bød på et såkaldt 3D-print-hackaton. Her skulle hold på hver tre studerende fra forskellige uddannelser samarbejde om at designe og 3D-printe karabinhager i plast, som skulle have nye funktioner.

DTU-studerende Arthur Nissen var en af dem. Han arbejdede sammen med bl.a. en arkitektstuderende, og de udviklede gennem tre omgange, også kaldet iterationer med feedback, en flaskeholder i hvid plast, som kan hænge i bæltet med en karabinhage. Vejen dertil var lærerig.

”Vi arbejdede under tidspres, og det var superspændende. Vi havde forskellig viden, og det gjorde diskussionerne gode, så vi kunne berige hinanden. Jeg har for eksempel lært nyt om, hvordan man får plastik til at passe ind i andet plastik og kunne bevæge sig som et led,” sagde Arthur Nissen, mens printeren arbejdede på den sidste udgave af flaskeholderen, der blev præsenteret ved den afsluttende session foran baren i Øksnehallen.

Kandidatstuderende Arthur Nissen ved opslagstavlen, hvor de studerende viser resultaterne af deres hackaton-sprints. Den tredje og endelige udgave af holdets flaskeholder med karabinhage er stadig i printeren på dette tidspunkt. Foto: Thomas Sjørup.

Noget kunne tyde på, at AM og 3D-print går en lys fremtid i møde med Arthur Nissen og hans kolleger. Den unge kandidatstuderende på retningen Materials and Manufacturing beskrev sig selv som en kæmpe fan af 3D-print.

”Jeg har været interesseret i AM og 3D-print, siden jeg gik på high school for otte år siden. Så snart man begynder at 3D-printe, kan man ikke lade være. Mit værelse var fyldt plastikdimser med alt fra ledningsholdere til frisbee-holdere og plastkunst. Til sidst blev min familie træt af 3D-printede julegaver. Men jeg ved, at jeg skal arbejde med 3D-print.”