Prototal Damvig cases: højere kvalitet, funktionalitet og reduceret time to market

Prototal Damvig har i mere end 25 år været førende inden for 3D print. Samtidig investerer virksomheden løbende i den seneste teknologi, hvilket både sikrer en høj kapacitet og en løsningsmæssig bredde.

På sin højautomatiserede fabrik i Taastrup er Prototal Damvig i stand til at prototype- og seriefremstille 3D printede emner i både SLA, SLS, PolyJet, FDM og PUR afstøbning. Det giver kunderne mange fordele og med tilhørende forskellige materiale-, farve- og størrelsesmæssige muligheder for at man på rekordtid kan få fremstillet skræddersyede, komplekse og robuste emner, hvis funktionalitet ofte både matcher og overgår konventionelle produkter.

Prototal Damvig har bl.a. samarbejdet med virksomhederne WeldingDroid og Norlase, som begge fik sparring i forhold til at få 3D print teknologi ind i virksomheden.

Her kan du læse om, hvordan WeldingDroid og Norlase fik gavn af Prototal Damvigs ekspertise inden for 3D print.

Innovativ 3D print løsning forbedrer dansk svejseautomation

Bag WeldingDroid står en lille håndfuld fageksperter samt to kendte investorer, Jesper Buch og Jakob Riisgaard, som valgte at skyde kapital i den nystartede virksomhed, da WeldingDroid blev kastet for løverne i tv-programmet Løvens Hule i 2020.

WeldingDroid er skabt for at gøre det lettere, enklere og nemmere at udføre svejseopgaver. Virksomhedens kerneprodukt er udviklet in house og skabt fra bunden: et brugervenligt og modulært automatisk svejseanlæg. Sammen med ligeledes egenudviklet avanceret software gør WeldingDroid det muligt at svejse rør, beholdere, tanke og øvrige runde genstande uden programmørkompetencer.

Den plug & play-baserede WeldingDroid-løsning kan svejse både med og uden tråd og er konfigurérbar med alle eksisterende svejseløsninger.

Dermed kan det let og enkelt tilpasses og anvendes sammen med alle eksisterende svejseløsninger.

 

 

WeldingDroids svejseanlæg
WeldingDroids nye 3D printede glider

3D printet glider i høj kvalitet

En glider spiller en vital rolle i WeldingDroids løsning. Glideren opererer vertikalt og styrer højden på svejseemnet.

Det er et kompliceret produkt. Med sine snævre og skrappe tolerancer er det tidskrævende og dermed dyrt at fremstille glideren i stål. Det tager tid, og normalt skulle en erfaren smed bruge 4-6 timer pr. styk. Hvis WeldingDroid holdt fast ved stålløsningen, ville glideren blive en dyr og forsinkende flaskehals. WeldingDroid ønskede at udfordre konventionerne. Hvorfor ikke en glider i plast frem for i stål?

Hvis en 3D printet løsning erstattede stålløsningen, ville det så kunne øge kvaliteten, funktionaliteten, reducere udviklings- og produktionstiden og dermed forbedre virksomhedens produkt?

WeldingDroid ønskede et samarbejde med en erfaren partner, der kunne udvikle og producere en 3D-printet glider i højeste kvalitet og som samtidig forstod at kort udviklings- og produktionsforløb er alfa og omega. Tiden tillader ikke lange og dyre udviklingssamtaler.

CEO og stifter Kevin Christensen kontaktede Prototal Damvig A/S. Det førte hurtigt til en 3D-printet løsning, som virksomheden kunne anvende. Glideren er opbygget, så man kan montere svejsearmen, to gasdæmpere, hus til elstik. Desuden har glideren indbygget spændemekanisme. Alt sammen er udført i ét og samme print.

Der er især to områder, hvor Kevin Christensen fremhæver resultaterne af samarbejdet mellem WeldingDroid og Prototal Damvig:

“For det første er kvaliteten af glideren helt i top. Jeg er overrasket over hvor stærkt og holdbart og samtidig flot løsningen er blevet. Det brækker ikke, og man tror at løsningen er sprøjtestøbt. Det er totalt gennemført og vidner om hvor langt man kan komme ved at kombinere faglig indsigt og avanceret teknologi.”.

 

Motorvej til markedet

Den anden dimension, som Kevin Christensen fremhæver, handler om tidsfaktoren:

“Med 3D print har vi opnået en helt anden grad af skalerbarhed. Vores time to market er reduceret betragteligt, fordi vi har fået kortet handlingsprocessen ned og ikke længere er afhængige af en smedeproces. Det giver et hurtigere aftræk. Nu kan vi udvikle og producere smidigere end nogensinde tidligere. Samarbejdet betyder at vi blot skal trykke på en knap, og så leverer Prototal Damvig 8-10 styk i løbet af blot få dage. Vi har en meget kortere time-to-market-proces og kan koncentrere os om andre opgaver. Det giver en helt anden skalerbarhed for os og styrker vores markedsposition.”

Desuden påpeger Kevin Christensen at det sikkerhedsmæssige, der ligger i at man har med el-ledende materialer som stål at gøre. I forbindelse med svejseprocesser kan risikere at føre til nedbrud. En 3D printet løsning bryder stålets ledeevne og det giver større sikkerhed og stabilitet.

Vil WeldingDroid fortsætter med at udvikle og producere 3D-printede komponenter til dine svejseløsninger? Kevin Christensen tøver ikke et sekund:

“Helt klart ja! Denne proces har lært os at vi skal blive ved med at tænke ud af boksen. Kvaliteten og finishen er helt i top, og tilmed går det stærkere. Dermed flytter 3D printede løsning grænserne ved at reducere de funktionelle begrænsninger, som stål udgør. Med 3D print kan du lettere konstruere og fremstille holdbare løsninger, der kan erstatte stål, Vi har kun set toppen af isbjerget”.

Udviklingssprint og komplekse former

Samarbejde mellem Norlase og Prototal Damvig sikrer time to market og muliggør løbende produktjusteringer

Kan vi med 3D print og faglig stærk sparring hurtigt få afklaret om en idé er teknisk og udviklingsmæssig mulig, så har vi et klart forspring på markedet. Det er lykkedes, fordi Prototal Damvig sikrer et sprintforløb, så vi hurtigt får brugerfeedback. Sådan lyder det fra Danny Noordegraaf, danske Norlase.

Norlase er en vaskeægte gazellevirksomhed, der udvikler og fremstiller lasermoduler på den i dag 40 mand store virksomhed

Lasermodulerne kommer i to forskellige versioner. Dels er der tale om lasermodulet LION på 36x23x20 cm, og lasermodulet LEAF på 17 x 9 x 3 cm. Løsningerne anvendes af øjenlæger over hele verden som et alternativ til kirurgiske indgreb i forbindelse med øjenoperationer.

Norlase lasermodul

Løbende tilpasninger

Virksomheden udspringer af det innovative faglige miljø på DTU Risø i 2013, og dermed har Norlase både dyb specialisering og en konstant innovation som kerne. Norlase er born global, har en høj eksportandel og satser på USA som sit hovedmarked.

Den målrettede og intense laserlyskilde fra Norlases’ løsninger forhindrer uønskede blodkar på bagsiden af det menneskelige øje i at vokse. Blodkar der ellers kan føre til blødninger i øjet, synsnedsættelse og i sidste ende nethindeløsrivelse og blindhed.

Med det globalt voksende antal diabetespatienter er forøgede blodkar omkring øjet et stigende problem. Norlases innovative løsning er med til at sikre at mennesker kan beholde et intakt syn og en velfungerende hverdag uden at skulle gennem en risikofyldt øjenoperation.

Tæt sparring

Via et besøg hos Prototal Damvig fik Norlase et indblik i hele teknologipaletten. Det sikrede et førstehåndskendskab til fordele og ulemper ved de forskellige teknologier og materialer og gjorde den efterfølgende dialog enklere.

I hverdagen skal Norlase blot maile skitserne til Prototal Damvig, der står for rentegningen. Derefter går der ikke lang tid før Prototal Damvig leverer det første bud på en velfungerende løsning.

Gevinster

Gevinster ved 3D-printsamarbejdet mellem Prototal Damvig og Norlase:

  • Time to market skal være kort. Norlase havde brug for fast track prototypeudvikling. Det sikrede samarbejdet.
  • Det præcise antal – ikke mere og ikke mindre: Via Prototal Damvig kan Norlase få serieproduceret lige præcis den antal der er behov for.
  • Design & funktionalitet: Norlases løsninger skal være så handy som muligt, så det er så brugervenligt og nemt for en øjenlæge at anvende i hverdagen. Der er samtidig afgørende at de kan fremstilles i komplekse former og specielle strukturer fordi de bl.a. skal rumme kølekanaler og batterier.
  • Snævre tolerancer: Hos Prototal Damvig får Norlase sparring om, mulighederne i at udvikle og fremstille 3D printede løsninger, der rummer de rette dimensioner og mindste tolerancer
Om Prototal Damvig
  • Prototal Damvig A/S stiftedes i 1995
  • Prototal Damvig har i mere end 25 år hjulpet fremtrædende virksomheder i ind- og udland med innovativ udvikling af avancerede 3D-printede emner.
  • Prototal Damvig vil være Nordeuropas førende inden for Additive Manufacturing og Rapid Prototyping samt den foretrukne leverandør af prototyper og 3D-print til produktion i Danmark.
  • Ved årsskiftet 2019-2020 blev Damvig A/S købt af svenske Prototal Industries AB og hedder nu Prototal Damvig.