Lostboyslab demonstrerer potentialet ved AM i en cirkulær økonomi

 

Med en lang baggrund som iværksætter og grundlægger af en række succesfulde tech-startups, ønskede Stefan Larsson at skabe noget anderledes med Lostboyslab – et cirkulært designstudie og 3D-printfarm med base i Malmø, Sverige – som han grundlagde i 2020. 

Lostboyslab designer produkter til forskellige typer kunder, og hver gang bruger de den såkaldte 7R-model, der tager både produktet og kunden gennem de forskellige trin i en cirkulær økonomi. 

“Whenever we design a product, we go through the 7Rs model with the client. Sometimes the client chooses us because of our circular approach. In other cases, we move the client towards a more circular approach”, forklarer Stefan Larsson.

 

 

Se de forskellige trin i modellen uddybet nedenfor.

Med denne model vil Lostboyslab bidrage til at løse en af ​​de største globale miljøudfordringer, nemlig håndtering af affald, især plastaffald. Derfor er en cirkulær økonomi kernen i forretningen, hvilket betyder, at 90 % af de anvendte materialer, der bruges hos Lostboyslab, er produceret af affaldsmateriale. Stefan Larsson uddyber virksomhedens overordnede vision:

 “For us the most important is why. We are very keen to be rebels. Everything is for us about circular economy. We need to be on the forefront. It is the path we want to follow.”

 

Lostboyslab har skabt et maker lab, hvor der er fokus på kreativitet og innovation, hvilket i nogle tilfælde fører til en ny virksomhed eller et nyt samarbejde. Ifølge Stefan Larsson er den største opfindelse, der er kommet ud af maker-labbet, startupvirksomheden whatt.io. 

Whatt.io er en kombination af en cloud-baseret produktinformationsplatform, programmeringsværktøjer og fremstillingsmetoder til at integrere NFC-tags (Near Field Communication) i produkter, der er produceret af 3D-printere.

7R-modellen for cirkulær økonomi

1: Rethink design 

At gentænke design involverer for nogle kunder en helt ny tilgang til produktion. Nøgleelementer i forhold til at gentænke design er uddybet nedenfor. 

  • Design og producer, så produkterne holder længere. Inkluder et NFC-tag/whatt.io for at fremme cirkulær økonomi.
  • Udnyt AI og CAD til at minimere materialeforbrug.
  • Brug genanvendte materialer.
  • Brug vedvarende ressourcer til at fremstille produkterne lokalt på en smartere måde. Anvend 3D print on-demand, dvs. print kun i forhold til behov.

Lostboyslabs tilgang til at producere lokalt og on-demand indebærer, at de benytter sig af et voksende netværk af mindre printfarme, hvilket betyder, at andre printfarme tager imod ordrer fra Lostboyslab, når de har kapacitet, og omvendt. Mange af Lostboyslabs kunder køber deres egne 3D-printere for selv at kunne producere on-demand, og i forbindelse med større ordrer, står Lostboyslab typisk for produktionen. 

2: Reduce  

Reduktion af materialeforbrug og CO2-fodaftryk indebærer for Lostboyslab følgende anbefalinger til kunder: 

  • Spar på materialeforbrug, brug 3D print. 
  • Informer om livscyklusanalyse (LCA) og Carbon footprint.
  • Brug io for at informere brugerne om, hvordan man kan reducere spild og brug af materialer, samt til at informere om, hvad der er blevet gjort for at reducere affald og materialeforbrug i produktionsprocessen.

Lostboyslab er i øjeblikket ved at færdiggøre deres tilgang til at levere en komplet produktions-LCA for alle produkter, som også vil blive inkluderet i den næste opdatering til whatt.io. Generelt har Lostboyslab et meget lavt CO2-aftryk. 3D-printfarmen drives af ren energi fra vedvarende energikilder, og de bruger 90 % genbrugsmaterialer. Når varer transporteres, sker det med elektriske køretøjer ladet med vedvarende energi. 

 

3: Repair 

3D-print giver unikke muligheder for at printe reservedele efter behov. Lostboyslab diskuterer kundens strategi for at oprette et digitalt lager af reservedele og for at sikre, at brugeren af ​​produktet nemt kan printe reservedele selv eller via en 3D-printfarm. Det er desuden en indbygget funktion i whatt.io, der muliggør direkte adgang til digitale reservedele med montagetegninger og instruktioner.

 

4: Reuse  

Lostboyslab understøtter genbrug ved at give brugeren forsikring for ​​produktets originalitet, hvilket er muligt med whatt.io. Den originale whatt.io chip gør det også nemmere at styre ejerskabsændringer med blockchain-bundne tokens i chippen og i skyen.

5: Refurbish  

At designe produkter med mulighed for renovering indebærer, at alle komponenter kan udskiftes. Det involverer opbygning af modulære systemer med omfattende produktinformation inkluderet. Lostboyslab opfordrer kunder til at overveje at tage deres produkter tilbage. For at understøtte take-back kan whatt.io holde alle returpolitikker og adresser aktive og opdaterede.

6: Recycle

Næsten ingen af ​​Lostboyslabs kunder siger nej til at bruge genbrugsmaterialer. I stedet bliver de interesserede i at lære mere om, hvor materialerne kommer fra og bruge det i deres markedsføring.

Lostboyslab samarbejder med nogle af de få leverandører af filament baseret på genanvendt materiale, der findes i dag. Det indebærer også samarbejde om udvikling af nyt filament baseret på genanvendte materialer. De genanvendte materialer inkluderer rPLA, rPETG samt Addnite, der er et nyt og stærkt materiale baseret på en kombination af PETG og gummi. De genanvendte affaldsmaterialer er alle hentet indenfor Europas grænser. Lostboyslab kan genanvende samtlige materialer selv og udvikle ny filament. 

Brugen af ​​genanvendte materialer til 3D-print er stadig på et tidligt stadie. Ifølge Stefan Larsson har industrien derfor en vigtig rolle i at understøtte skiftet i retning mod at bruge flere genbrugsmaterialer. 

“We are talking with the large 3D printer suppliers. Some of them allow us to change the settings and use our own recycled materials, but others are not very open to change.”

 

7: Remake  

AM/3D print er en velegnet produktionsform i en cirkulær økonomi, hvor dele kan blive til materiale, der kan laves om til noget andet af granulat eller filament. Lostboyslab er i høj grad med på denne mission. 

“We don’t burn plastic. We recycle the material for additive manufacturing, remake, and we are back in the circle,” siger Stefan Larsson.